| 20 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

La donació d’òrgans s’incrementa un 13 % de gener a maig

Per tipus de donació, destaca l’augment d’un 26 % de la donació en asistòlia i un 5 % a través de la mort encefàlica

| Redacción Valencia Edición Valencia
 
L’activitat de donació d’òrgans als hospitals de la xarxa pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha incrementat un 13,10 % en els cinc primers mesos d’enguany respecte al mateix període de 2022.

En concret, fins a maig de 2023 s’han registrat un total de 121 donacions d’òrgans enfront de les 107 que es van fer l’any passat. Per tipus de donació, cal destacar l’increment d’un 26 % de la donació en asistòlia, que suposa la seua consolidació a la Comunitat Valenciana després de la implantació de l’equip d’ECMO mòbil, que permet aquesta classe de donació.

Per la seua banda, la donació i l’extracció d’òrgans a través de mort encefàlica també ha experimentat un augment d’un 5 % durant aquests primers cinc mesos respecte al mateix període de l’any anterior, i la donació en viu es manté similar a la registrada en 2022.

També cal destacar l’increment d’un 38 % de les entrevistes realitzades en aquests dramàtics moments als familiars, gràcies a les quals, així com a l’esforç dels professionals, s’aconsegueix augmentar de manera considerable la donació d’òrgans.

Per això, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Donant d’Òrgans el primer dimecres de juny (7 de juny), cal agrair la generositat i l’altruisme de les famílies que, de manera voluntària, contribueixen al fet que altres persones puguen continuar vivint.

Quant a l’activitat trasplantadora, durant els primers cinc mesos d’enguany els hospitals de la Comunitat Valenciana han fet un total de 205 trasplantaments d’òrgans: 117 renals (5 dels quals de donant viu), 50 hepàtics, 15 cardíacs, 21 pulmonars i 2 de pàncrees.

Destaca l’activitat que han desenvolupat els equips de trasplantament de l’Hospital Clínic de València, que, després de l’inici del Programa de trasplantament renal en 2022, en aquests cinc mesos ha realitzat ja 7 trasplantaments renals. Per la seua banda, l’Hospital General de Castelló, que va iniciar el programa a la fi de l’any passat, ja ha realitzat aquest any 6 trasplantaments renals.

Quant a la resta d’hospitals de la Comunitat Valenciana, el General d’Elx ha dut a terme enguany 14 trasplantaments renals, enfront dels 10 que es van fer en els primers cinc mesos de 2022, la qual cosa suposa un increment de la seua activitat d’un 40 %.

Per la seua banda, l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant ha realitzat 24 trasplantaments renals (1 de donant viu) i 15 hepàtics, i l’Hospital Doctor Peset, 21 trasplantaments renals (2 de donant viu).

Quant a l’Hospital La Fe, ha fet enguany 115 trasplantaments: 42 renals (3 dels quals infantils i 2 de donant viu), 35 hepàtics (3 dels quals infantils), 15 cardíacs (1 infantil), 21 pulmonars i 2 de pàncrees.

Donació en asistòlia i després de mort encefàlica

L’equipament ECMO (per les sigles en anglés d’ExtraCorporeal Membrane Oxygenation) s’utilitza per a restaurar el flux sanguini dels òrgans abdominals (renyó, fetge i pulmó) quan hi ha una donació per mort cardiorespiratòria.

En aquests casos, com el cor i els pulmons cessen definitivament l’activitat, és necessari recórrer a la màquina ECMO per a aportar sang oxigenada, i a la temperatura adequada, als òrgans i així poder preservar-los el temps suficient perquè els equips mèdics puguen extraure’ls i trasplantar-los. No ocorre així en l’extracció d’òrgans després de la mort encefàlica.

En aquest segon cas, l’activitat cerebral cessa per complet, però la sang continua circulant a la resta d’òrgans durant un temps, i aquest lapse defineix el marge amb què compta l’equip mèdic per a actuar.