| 20 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

Elegia per Carmen Alborch

Text aprovat per unanimitat pel Consell Valencià de Cultura el 29 d'octubre en Potries, capital cultural valenciana 2018-2019.

| Redacción Valencia Edición Valencia

Acomiadar-se de Carmen.

No és senzill fer-ho. Sempre costa acomiadar-se de qui respectem, estimem i necessitem. Perquè al remat es tracta d’una pèrdua de referència, d’una forma d’orfandat emotiva i intel·lectual.

La mirada de Carmen, titulava dies enrere amb saviesa Fernando Delgado el seu emotiu comiat, glosant alhora allò públic i l’íntim, la seua generositat i talent. Coincidim, amic. El somriure de Carmen, i, perquè no recordar-ho amb tots el seu carinyo i recolzament. Eixe somriure permanent que escurçava distancies i facilitava una proximitat que es revelava en definitiva en la joia d’un somriure final, tan característic, una mena de riallada fina i sensible que obria i tallava alhora, com a segell i lacre d’autoritat i elegància.

L’amabilitat con a mètode, encara més com a sistema de pensament, elevant la quotidianitat a la categoria d’intel·ligència, mudant la gestió necessària en excel·lència.

Així fou Carmen. I ara ens queda la seua empremta.

Tot, o gairebé tot, ha estat dit i rememorat en aquests dies freds, abandonats a la tristor de la teua absència i entrampats pel dolor de l’irreversible. Encara que sapiguem que no li agradaria. Encara que coneixem el seu optimisme vital i contagiós com la llum mediterrània de Sorolla, que tant ens costa de mantenir ara amb l’ombra covada als nostres cors.

Professora i Degana de Dret, innovadora Directora de l’IVAM, Ministra valenciana per a la cultura espanyola, escriptora fecunda, llesta i divertida. Quantes “a” , estimada Carmen, eixes “a” que tant vares estimar tu, amb les que vares militar -sempre insisties en això- amb alegria, “fins a l’últim alè”.

Quants èxits collits amb eficiència de qui sap del rigor i els procediments, sense confondre forma i fons, quantes metes obtingudes amb la fórmula de la tenacitat, l’amabilitat i la habilitat. I quants mereixements reconeguts que vares atresorar sense arrogància junt als records de la infància.

El Consell Valencià de Cultura, reunit avui en Potries, tan a prop del teu estimat Castelló de Rugat, la teua pàtria, embargat per la pena de la teua pèrdua, vol abrigar-se amb el teu somriure i guiar-se amb el teu record. Com a profund, permanent i imprescindible homenatge a la abundància de la teua humanitat i a la grandesa de la teua trajectòria.

Descansa en pau com ho vares fer en vida, molt estimada Carmen.

González Móstoles i Lozano Velasco, consellers

Potries, 29, octubre, 2018