| 19 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

Alacant opta a ser la nova seu de l'Agència d'Intel·ligència Artificial

Després d'anunciar el govern de Sánchez que no estarà a Madrid, la capital alacantina té moltes paperetes fer-se amb la ubicació de la institució en competència amb Granada o Santiago

| A. Maestre Edición Alicante

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha mantingut una reunió de treball amb diferents responsables polítics i tècnics de la Generalitat per a perfilar la candidatura per la qual la Comunitat Valenciana es posicionarà com a seu per a albergar l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Espanyola.

La consellera alacantina ha recordat que "el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat en nombroses ocasions la necessitat de descentralitzar els organismes públics i, de fet, aquest Govern autonòmic ha sigut el primer a situar a Alacant la Conselleria d'Innovació".

 

Ara, després de l'anunci de l'Executiu que l'Agència Nacional de Supervisió de la Intel·ligència Artificial serà el primer organisme que se situarà fora de Madrid, el president ha sigut l'encarregat de comunicar que la Comunitat Valenciana serà candidata a acollir aquesta seu, que compta amb un finançament per a aquest any de 5 milions d'euros i té entre les seues comeses supervisar els usos de la intel·ligència artificial i minimitzar els seus riscos al mateix temps que es fomenta la creació d'un ecosistema d'investigació i empresarial.

Amb l'objectiu d'agilitzar el procés,  Josefina Bueno ha mantingut una primera reunió amb la Secretària Atonómica d'Universitats i Recerca, Carmen Bevià; el director general d'Avanç per a la Societat Digital, Juan Ignacio Torregrosa; el director general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions, José Manuel Duarte, i el director general de la SPTCV, Antonio Rodes, en la qual s'ha establit un full de ruta per a posicionar a la Comunitat Valenciana com la millor seu per a situar el nou ens nacional.

En aquesta primera sessió de treball s'ha acordat la creació d'un grup de treball coordinat des de la Direcció General d'Avanç per a la Societat Digital i amb la supervisió directa de la consellera, en la qual participaran la secretària autonòmica d'Universitats i Recerca, el director general de *SPTCV i el director general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions.

Com a primeres accions, es mantindran converses i establir contactes amb totes les entitats i agents que ja treballen en l'àmbit de la intel·ligència artificial en la Comunitat Valenciana i amb el que elaborarà un informe que pose en valor i siga el reflex de totes les singularitats que el nostre territori ja té en aquesta matèria. “Volem conformar una candidatura sòlida i inclusiva, recolzada per tots els agents responsables de la IA en la Comunitat”, ha destacat Bueno.

“La Comunitat Valenciana té ja molta faena avançada per a albergar la seu Nacional d'Intel·ligència Artificial”, ha declarat la consellera, per a afegir que “comptem amb un fort ecosistema empresarial i d'investigació sobre intel·ligència artificial, a més d'estar preparats per a generar i rebre talent que investigue sobre els diferents sistemes intel·ligència artificial aplicada a les diferents àrees de coneixement”.

Potencial de la Comunitat

La Comunitat Valenciana compte amb un teixit formatiu capdavanter en intel·ligència artificial, les cinc universitats públiques de la Comunitat compten amb grans parcs científics vinculats i ofereixen màsters en intel·ligència artificial, com el màster en Intel·ligència Artificial en Robòtica de la UMH o el màster d'Intel·ligència Artificial Avançada i Aplicada de la UV.

A més, la Generalitat ha posat en marxa ValgrAI, que amb un pressupost de 2 milions d'euros pretén ser un pol d'atracció i formació de talent d'excel·lència en IA, ja que aquesta Escola de Postgrau té previst oferir 126 beques per a cursar màsters en IA a més de desenvolupar estudis de formació de  postgrau.

 

Aquest ecosistema investigador capdavanter i de primer nivell internacional està impulsat per la Generalitat i l'aposta de futur és una prioritat per a continuar generant i atraient talent a la Comunitat.Aquest ecosistema investigador capdavanter i de primer nivell internacional està impulsat per la Generalitat i l'aposta de futur és una prioritat per a continuar generant i atraient talent a la Comunitat.

El programa de generació de talent GENT, un dels programes d'investigació de major prestigi de l'Estat, ja ha permés l'estabilitat i la contractació de més de 160 investigadors de primer nivell de tots els àmbits que s'han quedat en la Comunitat, al que se sumen nombrosos grups d'investigació acollits a programes nacionals i internacionals com Grants ERC, Marie Curie o Juan de la Cierva, entre altres.

Quant al teixit empresarial, la Comunitat compta amb una xarxa que conjumina 11 Instituts Tecnològics capdavanters en investigació i innovació  i transferència al teixit productiu.

La Comunitat també compta amb el hub tecnològic que suposa Districte Digital, que ha aconseguit atraure a més d'un centenar d'empreses i un miler de professionals, des d'on es generen projectes innovadors enfocats cap a la transformació de la nova economia digital i que treballa en la seua extensió a ors entorns com el suport a reptes d'innovació que deriven d'uns altres *hubs sectorials.
A més, la Fundació ELLIS Alacant està creant un equip d'investigació de primer nivell, centrada en la investigació ètica de la Intel·ligència Artificial enfocada en la relació entre les persones i els sistemes intel·ligents.

La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en la generació de propostes impulsores de la *IA i en 2019 ja va presentar ‘l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana’, que mostrava la vocació de l'administració autonòmica per reorientar el model productiu induint la incorporació de la Intel·ligència Artificial de manera transversal en totes les àrees de la societat i que ha guiat el camí del Govern del Botànic des de llavors. 

Aquesta estratègia s'articula a través de tres àmbits: l'impuls de l'ecosistema productiu innovador i integrador, la preparació d'aquest ecosistema per als canvis socioeconòmics i l'adopció de la IA en l'Administració pública.