| 23 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
L'operació es va dur a terme durant els mesos de març i abril del present any. Font externa
L'operació es va dur a terme durant els mesos de març i abril del present any. Font externa

Operació Llibre de Registre: desmantellen 7 associacions cannábicas a Torrevieja

En un dels registres es va descobrir un centre de producció clandestí d'haixix on elaboraven xocolates i galetes derivats del cànnabis, consumits per menors d'edat i turistes.

| Yadimir Crespo Edición Elche

La Guàrdia Civil de Torrevieja ha desmantellat una xarxa d'associacions cannábicas que funcionaven com a punts de venda de droga en aqueix municipi alacantí. 

Després que detectaren un increment lleu en les infraccions relacionades amb el consum i possessió de drogues en àrees específiques de Torrevieja, el lloc principal de la Guàrdia Civil en el municipi va començar a investigar les causes d'aquest augment i identificar als presumptes responsables. Així va iniciar l'operació ‘Llibre Registre’.

Durant les investigacions es van dur a terme 10 registres en locals i habitatges, i a més, van ser detinguts 19 individus de 8 nacionalitats diferents.

Així mateix, es va aconseguir confiscar un total de 9,338 quilos de marihuana, 1,276 quilos d'haixix, 30 grams de cocaïna, 32 litres de cànnabis líquid, 42 plantes de marihuana, 60 pots amb cànnabis líquid, diverses armes prohibides i més de 10.000 euros.

 

Els detinguts, entre ells ciutadans del Regne Unit, Irlanda, Espanya, Suècia, Noruega, Alemanya, Lituània i Xile; han sigut imputats, segons el seu grau de participació, per delictes contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes i pertinença a grup criminal. No obstant això, un jutjat d'Instrucció de Torrevieja ha decretat la posada en llibertat de tots ells, encara que amb mesures cautelars. 

Així mateix, l'òrgan judicial ha ordenat la clausura temporal de les set associacions implicades en la investigació per un període de cinc anys, com a mesura preventiva "per a garantir la seguretat i el benestar de la comunitat", segons ha informat la Comandància d'Alacant.

Operació

L'operació es va dur a terme durant els mesos de març i abril del present any. Es van realitzar meticuloses accions policials que van revelar un patró comú en aquestes àrees: totes elles comptaven amb associacions de cànnabis pròximes, segons la Guàrdia Civil

D'aquí ve que les investigacions se centraren en set associacions de la localitat, els responsables de la qual, diversos d'ells amb antecedents penals per narcotràfic, havien iniciat les seues activitats sota l'aparença d'associacions sense ànim de lucre.

Diners i substàncies confiscades durant l'operació. Font externa / Guàrdia Civil

A més, les autoritats van constatar que superaven les quantitats de marihuana permeses per soci, que el consum no es limitava a l'interior dels locals, que no mantenien registres de l'origen de la droga i quatre de les set associacions no estaven registrades en el Registre Nacional d'Associacions

D'igual forma, es va descobrir que aquestes associacions no limitaven la seua activitat als seus socis, sinó que també permetien vendes a menors i turistes estrangers recomanats. 

Les conclusions de la Guàrdia Civil són que aquestes associacions “van resultar ser mers instruments dissenyats per a donar una aparença de legalitat al cultiu i distribució de drogues".