| 27 de Marzo de 2024 Director Antonio Martín Beaumont

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
D. Juan José Sánchez Balaguer
D. Juan José Sánchez Balaguer

Reconeixen la gran labor i acompliment de Sr. Juan José Sánchez Balaguer

Juan José Sánchez ha col·laborat i promogut des de la seua joventut nombroses activitats en l'àmbit social i cultural oriolà.

| D.C. Edición Elche

La incorporació del Palmerar d'Orihuela a l'Itinerari Europeu de Jardins Històrics ha servit per al reconeixement de la labor que en favor d'Orihuela realitza, des de fa molts anys, Juan José Sánchez Balaguer. Aquesta llarga trajectòria ha sigut posada de manifest per la Fundació de la Comunitat Valenciana ‘Patronat Historicoartístic de la Ciutat d'Orihuela’ la presidenta de la qual, Piluca Ávila Roca de Togores ha remés a Sánchez Balaguer un escrit on expressa en  nom de la Fundació “nostra més sincera felicitació per la seua gran labor i acompliment en la difusió, posada en valor i coneixement del Patrimoni Cultural, Artístic, Històric i Natural d'Orihuela, i especialment per la seua necessària col·laboració en la consecució de la incorporació del Palmerar oriolà a l'Itinerari Europeu de Jardins Històrics (IEJH) del Consell d'Europa”.

Juan José Sánchez ha col·laborat i promogut des de la seua joventut nombroses activitats en l'àmbit social i cultural oriolà. Obstinat en la recuperació universitària de la ciutat, en els últims temps va aconseguir la posada en marxa de la Càtedra Iberoamericana ‘Alejandro Roemmers’ d'Indústries Culturals i Creatives des de la qual ve impulsant diferents iniciatives per a tractar de recuperar el nom d'Orihuela com a capital cultural de la Costa Blanca i també una projecció exterior. Entre altres projectes, va realitzar el titulat ‘CulturÓpolis, Orihuela Districte Cultural” que va guanyar la Copa Espanya de Ciutats Creatives (2019) en la qual es planteja la recuperació del centre històric, tant en contingut com en continent, mitjançant la implantació d'un ecosistema vinculat a l'Economia Creativa (projecte pendent d'execució). En aquesta línia, va proposar la ubicació en l'edifici de l'antiga Caixa d'Estalvis Ntra. Sra. de Monserrate del Centre d'Economia Creativa i Digital. Precisament en aquests moments, ultima la constitució de la Xarxa Iberoamericana d'Economia Creativa i Cultural, que compta amb el suport de la Secretaria General Iberoamericana.

D'altra banda, la seua preocupació pel patrimoni històric oriolà li va portar recentment a proposar la conversió de l'antiga església de Sant Agustí (una vegada rehabilitada) en Centre d'Interpretació del Barroc Mediterrani i situar també allí l'Institut Mediterrani del Patrimoni Intel·ligent, tot això complementat amb la implantació d'un grau universitari en Restauració i Conservació del Patrimoni.

Juan José Sánchez Balaguer

Doctor en Dret. Llicenciat en Periodisme, Ciències del Treball i en Ciències Polítiques i de l'Administració. Maestro d'Ensenyament Primari, Graduat Social, Tècnic Superior en Relacions Industrials i postgraduat com a Expert Internacional en Relacions Industrials. Diplomat en Màrqueting i Animació sociocultural. Titulat en Ràdio i TV (especialitat Programació) i en  Relacions Públiques.

En 1992 va formar part de la Comissió creada en l'Institut de Cultura ‘Juan Gil Albert’ per a l'exposició ‘Miguel Hernández, poeta’, amb motiu del 50 aniversari de la seua mort. En el període 2001-2012 va dirigir la Fundació Cultural Miguel Hernández. On va liderar diversos projectes de formació i ocupació vinculant les noves tecnologies i la cultura. En 2003 va ser copresident de la Comissió Organitzadora de l'II Congrés Internacional sobre Miguel Hernández, celebrat a Orihuela i Madrid.
Ha sigut secretari dels Premis Internacionals de Poesia i Periodisme ‘Miguel Hernández’, Subdirector del Departament d'Humanitats de l'Institut de Cultura ‘Juan Gil Albert’ (2009-2011), membre de la Comissió Nacional del Centenari Miguel Hernández i de les Comissions Organitzadora i Executiva de l'III Congrés Internacional sobre Miguel Hernández, així com de la Comissió Executiva del Consorci públic per a la commemoració del ‘Any Hernandià. Orihuela 2010’.

Subdirector de Departament en l'Institut de Cultura ‘Juan Gil Albert’ de la Diputació d'Alacant i director-gerent del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de la Vega Baixa del Segura, on va posar en marxa diferents programes de formació per a l'ocupació sobre noves tecnologies aplicades al desenvolupament local i el teletreball, ha participat en diversos seminaris, jornades, congressos i iniciatives culturals celebrades en diferents centres culturals i Universitats espanyoles i estrangeres. Editor i autor de diverses publicacions, durant més de quaranta anys ha exercit el periodisme en Premsa, Ràdio i TV.