| 22 de Marzo de 2024 Director Antonio Martín Beaumont

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Jutjats de Llíria.
Jutjats de Llíria.

Llíria exigeix a la Generalitat la creació de tres nous jutjats

El partit judicial de Llíria, que atén a 170.000 persones repartides en 41 municipis, està actualment en una "situació alarmant per sobrecàrrega de treball i falta de personal.

| Sonia García Municipios

El ple de l'Ajuntament de Llíria ha aprovat, per unanimitat de tots els grups polítics, exigir a la Generalitat que sol·licite al Ministeri de Justícia la creació de tres nous jutjats, un exclusiu de violència contra la dona, i la separació de jurisdiccions en el partit judicial de Llíria. Així ho ha anunciat la portaveu popular Reme Mazzolari, qui ha presentat i defés la iniciativa.

“Encara que des de la Generalitat ja s'ha anunciat l'arribada del jutjat número 8, és necessari ampliar el nombre de jutjats davant de la sobrecàrrega de treball i la falta de personal en els mateixos”, ha indicat la dirigent popular, qui ha recordat que el partit judicial de Llíria, que atén a 170.000 persones repartides en 41 municipis, està actualment en una situació alarmant, tal com denúncia el sindicat CSIF.

Segons les dades publicades en la pàgina del Consell General del Poder Judicial, en el seu portal ‘la justícia dada a dasa’ per a l'any 2021 assenyala que la mitjana dels assumptes civils i penals per jutjat en la província de València està en 1.799 assumptes/jutjats i Llíria supera eixa xifra en un 26% més, amb 2.279 assumptes/jutjats. Quant al nombre de sentències que es dicten per jutjat, la mitjana de la província és de 346 i a Llíria es dicten un 21% més que la mitjana provincial, amb 420 per jutjat.

Immoble cedit a la Generalitat

Així mateix, també s'ha aprovat que la planta baixa, de 700 metres quadrats, situada en Av. dels Furs cantó amb els carrers Farmacèutics Josep Marqués i Ponent alberg els jutjats 6 i 7 i el futur número 8. Este immoble va ser cedit a la Generalitat per a un altre projecte que segueix sense executar-se, per això, el Consistori edetà haurà de fer les gestions corresponents perquè este local puga oferir-se per a cobrir una necessitat en matèria de justícia “prioritària”.

De la mateixa manera, la dirigent popular ha advertit de que “els actuals jutjats número 6 i 7 presenten nombroses deficiències en matèria de riscos laborals, perquè estos jutjats tenen una única entrada i eixida i finestres amb reixes, la qual cosa en cas d'incendi impediria al personal eixir de l'immoble” i ha recordat que esta situació ha portat al sindicat CSIF a denunciar-ho davant de la Inspecció de Treball.

“La precarietat en què es troben els jutjats fa que no es puga esperar que finalitzen les obres del nou Palau de Justícia, ja que els funcionaris treballen en unes instal·lacions obsoletes i colapsades” ha recordat Mazzolari, qui ha exigit que “l'Ajuntament de Llíria ha d'estar a l'altura de les circumstàncies i col·laborar amb el Ministeri de Justícia posant a la seua disposició un espai idoni per a millorar el servici tant a treballadors com a usuaris, concentrant així totes les unitats”.

“Les obres del nou Palau de Justícia encara no s'han iniciat i la consellera de Justícia, Interior i Administracions Públiques, Gabriela Brau, ha anat retardant en els seus anuncis la data de finalització d'estes, per la qual cosa és necessari oferir una solució amb garanties a funcionaris i magistrats que treballen en unes condicions inacceptables", hi ha assenyalat la dirigent popular.

Retard en el nou Palau de Justícia

Mazzolari ha criticat la “improvisació” del Govern del PSOE i Compromís-MOVE perquè el seu intent fallit de modificar la ubicació del nou Palau de Justícia només ha provocat retards en la seua construcció. L’alcalde socialista Manolo Civera en aquell moment va voler ubicar la infraestructura en el ST-1 on urbanísticament no era possible, a pesar que el PP ja va fer els deures perquè s'instal·lara en el solar ubicat junt amb l'edifici Multiusos”, ha assegurat.

El projecte d'esta nova infraestructura va arrancar en 2008. El PP va dur a terme una modificació de planejament perquè el nou edifici s'ubicara en el solar del carrer Bétera, enfront dels actuals jutjats. La portaveu popular ha conclòs que “hui el Palau de Justícia de Llíria seria una realitat si el Govern d'esquerres no haguera intentat dinamitar el projecte del PP amb canvis capritxosos amb poc recorregut que finalment no s'han materialitzat i només han servit per a tensar més una situació insostenible”.