| 19 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
L'economat de Lliria ja té 50 tones de productes de primera necessitat.
L'economat de Lliria ja té 50 tones de productes de primera necessitat.

Llíria obri el major centre d'ajuda humanitària de la Comunitat

Es tracta d'una espècie de 'economat' gratuït per a les famílies fugides de la guerra liderada per l'empresari Juan Manuel Baixuali.

| Sonia García Municipios

Actualment disposa de mes de 50 tones de material d'ajuda humanitària: roba, menjar no perible, bolquers, productes per a infància, productes d'higiene personal... procedents de donacions principalment d'empreses i organitzacions de tota mena. És un projecte impulsat per l'empresari valencià Juan Manuel Baixauli, amb la col·laboració de Fundació Junts Per la Vida i Grup Sanz.

Poden recollir l'ajuda els refugiats que han arribat a la Comunitat, tenen necessitats d'emergència i s'identifiquen com desplaçats ucraïnesos. La llista i els contactes de repatriats per part de Junts per la Vida és essencial per a comunicar amb les famílies i ajudar-los a recollir el material, mitjançant un registre de dades personals, nombre de convivents i tipus d'ajuda necessària.

Aquesta ONG valenciana, dins de la seua campanya d'emergència per Ucraïna, trasllada en autobusos a famílies ucraïneses que fugen de la guerra. Ho organitza des de la frontera amb Polònia, on treballa un equip dels seus voluntaris mentre uns altres organitzen a València l'allotjament de les persones que arriben. De moment ja ha traslladat a la Comunitat a prop de mil persones.

A més de l'economat s'han realitzat lliuraments a domicilis, a pisos on hi ha ucraïnesos que no tenen cap recurs. L'entitat estudia si aquesta acció es pot organitzar per a disposar d'un sistema de repartiment destinat a les persones que no es poden desplaçar al magatzem.

En principi, tota l'ajuda es destina als refugiats que arriben a la Comunitat, encara que hi ha col·laboracions directes amb centres sanitaris i hospitals d'Ucraïna als quals s'envien medicaments i utensilis necessaris en coordinació amb els voluntaris de la frontera.

L'economat aquesta coordinat per una persona, amb la missió d'organitzar la recepció diària de mercaderia i tot tipus d'ajuda. També coordina als voluntaris que ordenen i classifiquen l'ajuda per a exposar-la de forma organitzada.

En el centre col·laboren de manera solidària molts voluntaris, per part d'iniciatives particulars, grups organitzats amb interés social i organitzacions ucraïneses a València, mentre s'espera l'aportació i donació d'empreses i particulars. Ara necessiten menjar no perible solo s'admet aquest tipus d'aliments, bolquers, productes per a infància, higiene personal, neteja i rentada de roba.

Juan Manuel Baixuali, l'empresari que va finançar un autobús per a portar ucraïnesos a València, lidera de manera personal aquest projecte, amb la creació del magatzem i la convocatòria d'ajuda múltiples d'empreses i organitzacions valencianes. Grup Sanz ha cedit les instal·lacions mentre altres empreses col·laboren en la recollida i enviament de material. Fins al moment no han rebut cap ajuda pública.