| 12 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

Una Batalla amb 1,7 milions de clavellons

La Batalla més pacífica i floral del món ha tornat a omplir de color l’Albereda, amb 1,7 milions de clavellons. El món faller ha participat i acudit en massa a gaudir de l'espectacle.

| Redacción Valencia Edición Valencia

La Batalla de Flors de València va tornar a cobrir amb el seu mantell el passeig de l'Albereda i, després de dos anys de cancel·lacions a causa de la pandèmia, la ciutadania es va retrobar amb l'enginy dels carrossistes, els riures de les falleres i l'aroma dels clavelones en l'últim diumenge de juliol.

Una estona abans de la batalla, la calor va donar una treva a la ciutat i la brisa va començar a bufar en el circuit, en el qual veïns i turistes ja esperaven la festa abans de les 20 hores, en un ambient festiu.

Com cada últim diumenge de juliol per a tancar la Gran Fira -fins que va esclatar la pandèmia-, el seguici encapçalat per la Policia Municipal, de gala i a cavall, va obrir la festa, per a després donar pas a la cavalcada valenciana. A continuació va arrancar la desfilada de carrosses i cotxes lleugers, que van mostrar el millor fer d'artistes i floristes. La inspiració va ser d'allò més variada: escenaris de teatre, platons de cinema, déus de l'olimp, criatures marines, records de la primavera i homenatges a cultures llunyanes.

Enguany, la gran guanyadora, amb el premi Baró de Corts en la secció Especial A, va ser 'La Llorona', de l'artista Francisco Tarazona i tripulada per la Fallera Major Infantil amb la seua Cort d'Honor. Una creació inspirada en la cultura mexicana i la pel·lícula 'Coco', entre calaveres de colors i una gran guitarra.

A més, el primer premi de Secció Especial A ha sigut per a 'Mitològiques' de Julián García, que transportava a la Fallera Major de València 2022 i la seua cort. En Secció Especial B ha triomfat 'Benvingut, Mr. Berlanga!' de Santiago Muñoz; en Ordinària A ha guanyat 'Ceràmica' de Carrosses Cortesa, i en Ordinària B 'Celest' de Carrosses Castillosa.

L'alcalde de València, Joan Ribó, va subratllar que la Batalla de les Flors "és un indicador que la ciutat torna a la seua normalitat", i ha defensat: "Hem de donar exemple, les batalles que volem en el món són batalles de flors, només de flors. Les altres s'han d'eliminar de la història de la humanitat. Les batalles a colp de clavells són les úniques que valen la pena".

En la mateixa línia es va expressar un "il·lusionat" regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. "És l'única guerra que hauria d'existir", va assegurar, abans de celebrar que la ciutat "recupera una tradició centenària".

RAQUETES CONTRA QUASI DOS MILIONS DE FLORS
Finalment, el tret de carcassa va anunciar l'inici de la vertadera batalla i es va deslligar la pluja de clavelones, prop d'1.700.000 flors en tons grocs i taronges, que públic i carrosses es van llançar a manera de projectils animats per la música.

Cadascú va reunir les seues millors armes, i les més habituals són, com ja és tradició, les raquetes, que serveixen d'escut tant per a les flors com per al sol, i que les representants de les festes van personalitzar per a combinar-les amb les seues carrosses i vestits. També la tribuna d'autoritats va servir de trinxera, amb els regidors de diferents colors polítics deixant els seus bàndols i enredant-se en un 'tots contra tots'.

Després de l'alt al foc, la Fallera Major de València, Carmen Martín, en declaracions als mitjans, va qualificar de "impressionant" la festa, "la batalla més bonica del món". "La gent tenia moltes ganes. S'ha notat. Jo crec que el públic, amb aqueixos llançaments, ha estat entrenant durant dos anys", ha comentat, abans d'afegir que "les flors volen dir que ja això ha tornat una altra vegada a la normalitat".

 

 

 

 

CERÀMICA VALENCIANA, OLIMP I LA XINA IMPERIAL


Les carrosses convidades de les Falleres Majors de l'Horta Sud van obrir la desfilada inspirades a l'Olimp i en el Nirvana, i van donar pas a les carrosses que donaven a conéixer a les falleres preseleccionades per a la Cort d'Honor. Es van veure figures de cavalls blancs i altres de cavallets marins, ornaments inspirats en l'estiu, amb gira-sols i tortugues, en els colors del carnestoltes i en el propi cel.

Alguns artistes han retut homenatge a la 'terreta', com les carrosses tripulades per les falleres de L'Olivereta, inspirades en l'artesania tradicional, una amb una cornucòpia de costura (Juan Carrero) i una altra de ceràmica (Carrosses Cortesa). També va haver-hi qui va arribar en una 'Guagua' (Carrosses Cortesa) i qui s'ha inspirat en la citricultura valenciana (Carrosses Roda-Guaita). Unes altres van evocar llocs llunyans, com la Xina imperial (Carrosses Castillosa).

Un dels moments més emotius va arribar quan les falleres majors i corts d'honor de 2020-2021 van poder a la fi desfilar en la tradicional festa, una oportunitat que en el seu moment els va arrabassar la pandèmia. Les infantils van esquivar les flors entre un colorit decorat de fruites, obra de Naran Carrosses, i les majors van fer una entrada de cinema en la carrossa 'Benvingut, Mr. Berlanga!'.

La batalla floral va comptar amb aliades d'altres parts de la Comunitat Valenciana. Les reines de les festes de Castelló van acudir 'A la lluna de juliol', lema del carruatge de Sergio Carrero, i la Bellesa del Foc d'Alacant va tindre un autèntic escenari amb 'Teatre', de Jordi Palanca.

També van prendre l'Albereda les creacions dels floristes en els cotxes lleugers, decorats per Paco Montaña, Javier Montaña, Violeta by Lolín, Vara Piquer, La Caseta de les Flors, Quico Moret, Meuhouse, Floratropic i la Associació de Venedors de Mercaflor.

La batalla més pacífica es va saldar sense incidents i va acomiadar la Gran Fira de València fins a l'any que ve, amb l'esperança reposada per haver deixat arrere una altra batalla, la sanitària, que havia deixat el riu sense pluja de flors durant dos anys.