| 07 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

L’Hospital General Universitari d’Elx instaura un sistema l’atenció de pacients

El sistema ja s'utilitza amb bons resultats en tres plantes d'hospitalització i es preveu instal·lar-lo progressivament en totes les plantes

| Sonia García Edición Elche

L’Hospital General Universitari d’Elx ha instaurat a les plantes d’hospitalització un sistema de resposta ràpida que millora i agilitza l’atenció a pacients, a més de presentar altres avantatges.

La posada en marxa del sistema ha suposat una inversió inicial de 56.249 euros, una quantitat que s’incrementarà enguany, ja que aquest procediment funciona actualment en tres plantes d’hospitalització, però es preveu posar-lo en marxa en totes les plantes de l’hospital.

El sistema consisteix en la utilització d’uns monitors especials per a la presa de constants dels i les pacients. Així, en un primer pas, infermeria identifica cada pacient a través de la lectura del codi de barres de la seua polsera i s’eviten possibles errors d’identificació.

Els monitors realitzen la presa de constants (tensió arterial, freqüència cardíaca, freqüència respiratòria, temperatura, saturació d’oxigen, etc.) i, automàticament, els resultats s’aboquen en la història clínica electrònica del pacient, de manera que s’evita a infermeria la transcripció a mà d’aquests resultats. Tot això augmenta la seguretat i la qualitat de l’assistència en la planta d’hospitalització.

Amb els resultats de les constants, els monitors realitzen automàticament el càlcul d’un score, o puntuació de risc, per a cada pacient a través d’un número, que es mostra en la pantalla a peu de llit.

Segons el valor d’aquest score, s’indica immediatament a infermeria, en la pantalla de l’aparell, el protocol a seguir d’acord amb la gravetat del pacient segons l’algorisme d’actuació proposat pel Servei de Medicina Intensiva, en el qual s’indica, segons el risc d’evolucionar cap a una situació crítica, quan cal cridar el metge o metgessa responsable del pacient en planta o l’equip de resposta ràpida d’UCI perquè se’n faça l’avaluació i el tractament precoços.

Beneficis

Entre els múltiples beneficis que presenta el sistema destaquen la detecció precoç de l’empitjorament de pacients en planta, la qual cosa permet als seus facultatius i facultatives realitzar el diagnòstic i el tractament de la causa d’una manera més ràpida, i s’evita, en alguns casos, l’ingrés en UCI; en cas que no s’assolisca l’estabilització del pacient en la planta, es fa la valoració per l’equip de resposta ràpida i ingrés precoç en UCI, amb la qual cosa s’assoleix una reducció de la mortalitat, les estades en UCI i els costos; l’adequació de l’esforç terapèutic a la gravetat i les preferències del pacient, i la reducció de la percepció d’escaló assistencial entre UCI-planta amb el treball en equip de l’intensivista amb la resta d’especialistes, en un concepte d’“UCI sense parets”.

L’evidència científica disponible secunda que el reconeixement i el tractament precoços de l’empitjorament clínic dels pacients ingressats en planta d’hospitalització prevé parades cardíaques, redueix estades i mortalitat hospitalària, sobretot en aquelles malalties considerades “temps-dependents”.

Els sistemes d’informació i la generació d’alarmes clíniques són una eina molt útil per a la detecció de pacients en risc i la instauració de sistemes de resposta ràpida, milloren la capacitat d’atenció a aquests pacients i la gestió dels recursos.

Procés d’instauració

L’any passat, i després de l’aprovació del projecte per part de la direcció de l’hospital, es van adquirir monitors de presa de constants i va començar la fase pilot a la 5a esquerra (Medicina Interna i Pneumologia).

Per a dur-ho a terme, el Servei de Medicina Intensiva va formar els facultatius de Medicina Interna i Pneumologia, així com Infermeria de la planta, respecte al contingut i la implantació del projecte, ja que és fonamental el treball en equip amb tots ells.

També es va realitzar la formació a Infermeria respecte al maneig dels monitors. Per la seua banda, el Servei d’Informàtica va ser l’encarregat de la integració dels resultats dels monitors en la història clínica electrònica de cada pacient.

A partir d’octubre, es va continuar amb la formació a facultatius i infermeria de les plantes 1a, 2a i 5a dreta (Nefrologia, Urologia, Cardiologia, Neurologia, Oncologia, Hematologia), ja que l’objectiu final és implantar el sistema de resposta ràpida en tot l’hospital.

Millores

La cap del Servei de Medicina Intensiva, Adoración Alcalá, ha explicat que, “en aquests mesos el Servei de Medicina Intensiva ha avaluat el funcionament del sistema i s’han aplicat accions de millora treballant en equip amb facultatius i infermeria de les plantes d’hospitalització”.

“Així mateix, des del Servei d’Informàtica s’ha desenvolupat la possibilitat que l’intensivista de l’equip de resposta ràpida consulte també les alertes des de qualsevol ordinador, la qual cosa millora la detecció precoç dels pacients en risc d’evolucionar a una situació crítica. En aquest cas, l’equip de resposta ràpida detecta de manera proactiva el pacient d’alt risc i es posa en contacte amb el seu metge per a avaluar el pacient i decidir conjuntament l’actitud que cal seguir”, ha assegurat l’especialista.

Es tracta, per tant, d’un sistema que ajuda a incrementar la qualitat assistencial a pacients i en el qual han participat de manera multidisciplinària professionals de diverses especialitats, i té com a finalitat millorar la vigilància, el control i l’increment de la seguretat de pacients de les plantes d’hospitalització.

 Galeria d'imatges