| 26 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

Alacant aplicarà eficiència energètica en reformar el Palau Consistorial

La redacció de l'informe, que es realitzarà en tres setmanes, recollirà l'estat actual en el qual es troba l'immoble i les possibles mesures d'estalvi i compta amb pressupost de 7.235€

| Redacción Alicante Edición Alicante

La regidoria d'Urbanisme ha proposat adjudicar el contracte per a l'estudi d'eficiència energètica del Palau Consistorial per import de 7.235,80 €. La redacció del present document ve motivada per la necessitat d'elaboració tant de l'estudi de l'estat actual en el qual es troba l'esmentat edifici, com de les possibles mesures d'estalvi.La regidoria d'Urbanisme ha proposat adjudicar el contracte per a l'estudi d'eficiència energètica del Palau Consistorial per import de 7.235,80 €. La redacció del present document ve motivada per la necessitat d'elaboració tant de l'estudi de l'estat actual en el qual es troba l'esmentat edifici, com de les possibles mesures d'estalvi.
S'ha seleccionat com a encarregat de l'execució del contracte, a Auren Enginyeria Mad S.L.O, sent el termini d'execució estimat de tres setmanes.

Des de l'Ajuntament d'Alacant, s'estan realitzant diverses iniciatives que tenen per objecte la millora de l'eficiència energètica tant de les seues instal·lacions com dels seus edificis, alguna cosa que es ve materialitzant mitjançant la redacció dels corresponents projectes constructius i les obres que ho desenvolupen.

Igualment, és conegut que en l'actualitat existeix la possibilitat de concessió de subvencions o fons per a plans de rehabilitació d'edificis, sobre la base de la millora de l'eficiència energètica d'aquest.
Per a tindre un coneixement clar de l'eficiència energètica d'un edifici existent, és necessari realitzar un estudi de l'estat actual en el qual es troba, de manera que, amb posterioritat puguen proposar-se diverses mesures que milloren la seua eficiència energètica. Si bé, per als edificis de recent construcció, aquesta anàlisi pot ser ràpid i fins i tot alguns d'ells ja poden comptar amb certificat d'eficiència energètica, uns altres pel seu estat o antiguitat no el posseeixen i per tant es desconeix.
Un dels edificis municipals dels quals no es té un coneixement tant de la seua eficiència energètica, com de les possibles actuacions i mesures que podien desenvolupar-se per a la millora d'aquesta, és l'edifici situat en la Plaça de l'Ajuntament núm. 1, actual seu del palau de l'Ajuntament d'Alacant.

Projecte de reforma del Palau

La Junta de Govern va aprovar el mes de gener passat la redacció del projecte de reforma del Palau Consistorial i de l'edifici contigu, situats en plaça de l'Ajuntament i carrer Jorge Juan, a favor de la unió temporal d'empreses (UTE) Cuatroteca per import de 99.488,96 euros i un termini d'execució de sis mesos. La Junta de Govern va aprovar el mes de gener passat la redacció del projecte de reforma del Palau Consistorial i de l'edifici contigu, situats en plaça de l'Ajuntament i carrer Jorge Juan, a favor de la unió temporal d'empreses (UTE) Cuatroteca per import de 99.488,96 euros i un termini d'execució de sis mesos. 

L'UTE està formada pels arquitectes Jesús Fernando Navarro García, Mª de la Mar Manzanera Gambín, María Fernández Alarcón i David Berenguer Solves els qui han plantejat un projecte que recull intervencions globals en l'immoble per al que es preveu una inversió total de 4.502.136,05 €.
El projecte presentat es troba en fase d'estudi per a la seua adaptació a les necessitats reals per a la seua posada en marxa.

En l'hall de l'edifici se situarà la recepció de visitants on se situarà el Museu de la Ciutat. Les actuacions en la planta principal passaran per la reorganització dels espais no representatius.
També es procedirà a la mateixa reorganització dels espais actuals i intervenció a nivell d'interiorisme en la primera planta. En la planta segona es tindrà en compte la rehabilitació dels despatxos gestió administrativa, amb aproximadament 13 llocs de treball i la remodelació de l'actual Sala de Juntes.

Finalment, en la planta tercera es procedirà a la recuperació de les oficines municipals. Es contempla, com a part del treball de redacció del present projecte, l'estudi de la distribució dels despatxos d'una de les plantes de l'edifici de cristall per a grups polítics. En cas de resultar necessari, es podrà intervindre en la resta de les plantes de l'immoble.
L'Ajuntament dins de les obres previstes pretén recuperar aquests dos edificis emblemàtics que compten amb un valor molt important i són un Bé d'Interés Cultural, duent a terme en la Planta principal, la reorganització dels seus espais, en la Planta primera, s'executarà un estudi dels espais actuals i intervenció a nivell d'interiorisme, així com es preveu també intervindre en la Planta segona, zona noble, saló de Plens, despatxos d'Alcaldia, i en la seua Planta tercera d'oficines municipals.

En el conjunt d'aquestes obres s'ha proposat al seu torn un programa que pretén incorporar un disseny i col·locació de *panelería i vitrines amb materials arqueològics, i una projecció videomapping, amb la recreació de l'activitat en el primer carrer modern d'Alacant, i de la recreació dels bombardejos francés (1691) i anglés (1706) sobre Alacant, que va suposar la destrucció de gran part dels seus edificis.

L'immoble en el qual s'intervindrà  està situat en Plaza de l'Ajuntament nº1, compta amb una superfície construïda de 4.922 metres quadrats. L'edifici del Palau Consistorial és un Bé d'Interés Cultural, recollit en la Secció Primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.