| 15 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Sagunt a escena
Sagunt a escena

El circ pren el carrer en l’Off de Sagunt a Escena

Malabars, acrobàcia, ‘clown’, equilibri o maces són algunes de les tècniques de les quals se serveixen els artistes

| Noel Rodilla Municipios

Sagunt a Escena reafirma el seu compromís amb el circ contemporani amb una variada programació, que, per mitjà de les tècniques circenses, tracta temes socials de gran importància com l’obsessió pel cos, la sobreproducció o la sororitat. Companyies de diferents comunitats autònomes se citen el mes d’agost en diferents ubicacions del municipi.

La primera serà l’andalusa Truca Circus, que el dia 4 d’agost posa en marxa set artistes en una combinació d’escenes i habilitats de gran precisió tècnica i qualitat artística. Amb una picada d’ullet al còmic, l’espectacle s’inspira en els anys 20 del segle XX per a, en una successió de contorsions, equilibris, cordes o bicicletes acrobàtiques, generar la sorpresa i l’aplaudiment de tota la família. La música en directe acompanya una obra dinàmica que ha girat extensament per festivals professionals i ha sigut vista per milers de persones.

Per a Inma Expósito, directora artística del festival, el circ té la capacitat de captivar el públic de mil maneres: “La sorpresa, l’humor, la destresa, el risc, l’estètica… Són només alguns dels elements imprescindibles. A Sagunt en Escena oferim un ventall d’espectacles multipremiats i companyies de prestigi, que cada edició congreguen centenars d’espectadores i espectadors de totes les edats”.

‘Flotados’ va aconseguir, en 2019, el Premi Max al millor espectacle de carrer. El músic i actor David Moreno, al costat de la ballarina, actriu i acròbata Cristina Calleja, han creat una peça d’alt nivell plàstic que es realitza amb un piano penjat a 8 metres d’altura i amb els seus intèrprets en els aires. Una oda a l’amor, a la superació i els anhels, amb una poètica molt cuidada, que advoca per la persecució dels somnis en un món on tot és possible. Dansa, projeccions, música i acrobàcies donen forma a la peça.

Paraules i gestos evocadors

La companyia catalanoaragonesa Capicua està formada per cinc dones que, en aquesta ocasió, situen l’acció en una fàbrica tèxtil per a parlar, a través del cos, de les relacions entre mares, àvies, filles i companyes. La història succeeix entre centenars de texans, un masteler, una màquina de cosir, bobines de fil, una escala i una corda. Amb tots aquests elements, desplega les seues acrobàcies i moviment un elenc multidisciplinari.

El títol de la peça és una paraula xinesa la traducció literal de la qual és ‘escriptura per a dones’, que dona nom a un sistema d’escriptura únic en el món creat per dones a la província de Hunan fa 3.000 anys per a ser usat entre elles com un llenguatge secret. A més d’aquesta picada d’ullet a la sororitat, la peça trena un missatge social sobre la sobreproducció de roba i el consum. Serà el dia 13, a les 20 hores, a la Glorieta.

De Múrcia arriba UpArte amb ‘DESproVISTO’, una peça que aposta per la plasticitat, la flexibilitat i el canvi, i que posa davant la idea que no tot té per què ser sempre de la mateixa manera. La companyia destaca per l’alt nivell tècnic dels seus muntatges i per un equilibri entre el risc, el ritme i l’estètica. Els sis intèrprets de la proposta desplegaran una infinitat d’acrobàcies, equilibris, malabars i picades d’ullet constants al públic en la seua funció del dia 20 a l’Auditori del Triángulo Umbral.