| 18 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Especialistes del Servei de Cirurgia General
Especialistes del Servei de Cirurgia General

L’Hospital General realitza cirurgia robòtica planificada de pàncrees

En la Fundació d’Investigació del mateix hospital s’elabora un prototip del pàncrees en 3D abans d’intervindre pacients més complexos

| Noel Rodilla Edición Valencia

La secció de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital General de València està duent a terme les primeres intervencions quirúrgiques de pàncrees mitjançant cirurgia robòtica, secundades amb models de reconstrucció virtual i impressió 3D per a abordar l’estratègia quirúrgica més adequada per a cada pacient.

L’àrea hepato-bilio-pancreàtica fa referència a una zona anatòmica i funcional que involucra fetge, pàncrees, vesícula biliar i vies biliars, així com el duodé. Aquesta és una zona complicada, per l’anatomia dels òrgans involucrats, per a diagnosticar qualsevol anomalia complexa.

Tal com ha explicat Míriam Cantos, facultativa especialista del Servei de Cirurgia General i Digestiva, “en la nostra secció fa anys que realitzem cirurgia robòtica de còlon i fetge, però és la primera vegada que estem intervenint pàncrees amb el robot i, a més, ens hem guiat per un model imprés en 3D. Per als cirurgians és molt útil, perquè ens ajuda a conéixer on està localitzat el tumor i les relacions amb la resta de les estructures anatòmiques”.

Inicialment s’han triat dos casos complexos en els quals el fet de comptar amb la reconstrucció en 3D ha ajudat la cirurgiana a dir anticipadament si s’enfrontarà a una cirurgia en la qual es pot preservar la melsa o no. “Com que ens emportem el model físic al quiròfan i el tenim en la consola del robot, podem veure per on realitzar un determinat accés o una resecció i establir una comprensió millor de les lesions i de les estructures circumdants abans de l’operació”, hi ha afegit Cantos.  

Fa quasi 6 anys des que es va realitzar la primera operació mitjançant cirurgia robòtica, que va situar el General de València com al primer hospital públic de la Comunitat Valenciana a posar en marxa un programa estable d’aquesta classe d’intervencions. Des de llavors, s’hi han dut a terme més de 500 intervencions, però fins ara no s’havia intervingut aquesta àrea, a causa de la complexitat que té.