| 04 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Càndid Penalba
Càndid Penalba

Càndid Penalba: “Compromís hauria d'haver negociat amb el PP"

| Vicente Climent Edición Valencia

Va ser regidor del Bloc Nacionalista Valencià, nucli de Compromís. Ara és empresari de moltíssim éxit i impulsor d'un nou partit valencianista, pero de centre.

L'entrevista amb Càndid Penalba té lloc just un dia abans de la detenció d'Eduardo Zaplana. Amb posterioritat li'n pregunte per escrit i em diu que "tots teníem sospites de Zaplana, han aparegut moltes concersacions telefòniques en la que ja ens donava pistes de les seues intencions, i molts zaplanistes estan ara en Ciudadanos".

També hem sabut durant l'edició de l'entrevista de la moció de censura del PSOE contra Rajoy. Torne a preguntar per la mateixa via i em respón que "la moció de censura seria un bon moment per a traure algo que ens beneficie als valencians, però sembla que serà un altra ocasió perduda".

Bo, a lo que anem: Penalba acaba de ser nomenat president de la patronal valenciana del sector (ATEVAL), i està a poques setmanes de ser president del Consejo Intertextil Español (CIES). En juliol serà també l'únic representant espanyol en el Board de Euratex, la patronal europea del tèxtil.

Les seues noves responsabilitats en el món empresarial interferiran en la seua carrera política?

Quina carrera política? Jo no sóc polític.

No és imprescindible ser polític per a fer carrera política

Jo no vullc fer carrera política, jo recolze opcions polítiques. Jo he viscut molt de temps en païssos anglosaxons i allí és molt normal, una cosa molt sana, que els empresaris recolzen opcions polítiques, una cosa pròpia de païssos avançats democràticament. Uno, per ser empresari, no té per què deixar d'involucrar-se en política, ni uno per ser funcionari o mestre ha d'involucrar-se en política. Tots som ciutadans, tots tenim una opinió, molta gent pensa que la política és necessària per a avançar esta societat. I a mi les decisions dels polítics m'afecten.

I no li agradaria ser d'un ells? Ho ha sigut, ha sigut regidor …

… a nivell local. Ni cobrava ni tenia dedicació exclusiva. En un poble de 6.000 habitants jo anava una volta a la setmana, tractava en les associacions, principalment esportives, i els temes de promoció econòmica, turisme, i festes. Però festes me les vaig llevar el primer any, mare meua!

És lo que més carrega, no?

Mira que conec el meu poble, però van aparèixer associacions que no savia que existien. Es feia una processó, la de la Mare de Déu de Gràcia, que no savia que existia i me vaig enterar quan vaig entrar de regidor de festes. Este és el vincle més important que he tingut jo en la política, a nivell local. Passa que ma mare també va ser regidora en Albaida, i jo he viscut la política per lo que vaig vore en ma casa. I sempre he pensat que la política és un ofici que déu de ser molt noble i molt sà, però el que passa és que s'ha desvirtuat tant, s'ha desprestigiat tant, que jo crec que no ens mereixem això, no ens mereixem tindre una classe política del nivell que estic vegent ara.

Vaig tindre un client mafiós que no em pagava. Imagina si arribe a la meua fàbrica i dic que no vaig a negociar mai en corruptes, i que este mes no cobrem les nòmines. El mateix tracte estic vegent que està fent-lo un partit entre cometes “valencianista” com és Compromís.

I com millorem eixe nivell? Dóna la impressió que els bons se queden fora, en la iniciativa privada, perquè açò no està pagat en diners ni en prestigi, després del que estem vegent els últims anys. Com dignifiquem la política? Per exemple, si vosté entra en una llista en 2019 haurà de deixar-se alguna cosa perquè a tot no arribarà … perdrà diners …

Ja estic perdent diners. Però bueno, jo sempre pense que no es perdre'ls tampoc, és invertir en la teua societat. Jo sóc esponsor i ajude a moltíssimes associacions en Ontinyent, Albaida, València, i això a mi m'ompli. Si m'ha anat bé en la vida, pues bo és involucrar-se en la societat i ajudar.

Quin és el seu full de ruta?

No vullc dedicar-me a la política. Si les meues circumstàncies fóren altres, que no fóra empresari en una empresa del nivel que tinc i no m'hagueren triat president d'una patronal ara ja autonòmica, en tot el que significa això, a lo millor sí que … però no puc, evidentment no tinc temps.

Llavors no estarà en llistes?

No, no.

Però les impulsarà.

Jo recolze una opció com Demòcrates Valencians

Jo per faena vaig molt a Yecla, Múrcia, castellanoparlants evidentment, i allí tots entenen el valencià gràcies a la Bola del Drac.

Què és Demòcrates Valencians?

Pues Demòcrates Valencians és lo que jo sempre he pensat que necessitava la societat valenciana: un partit valencianista, moderat, que arribe a Madrid i puga negociar els Pressupostos en el Govern de l'Estat siga qui siga

Però ja tenim Compromís, no?

Però Compromís jo no he vist que haja negociat res. De fet han fet declaracions que no volen assentar-se a negociar. L'Àgueda Micó ho ha dit públicament, que ells no volen assentar-se a negociar en un Govern corrupte, de dretes. Però al cap i a la fi els ha votat la gent, no? Tenen tot el dret. No som demòcrates?, o per a unes coses sí i per a atres no? Açò és lo que vota la gent i tindràs que assentar-te i parlar. Jo sempre pose el mateix exemple: jo quan vaig començar en l'empresa, els primers anys van ser molt durs, molt durs. I recorde que tenia un client en Nápoles que no em pagava. Vaig tindre que agarrar l'avió, plantar-me allí, i menos mal que tenia un representant que era expolicia, i me vaig plantar allí davant d'aquell client, que era un maleducat, que era un mafiós ...era un corrupte. Però jo tenia que cobrar eixa factura perquè sinó no haguera pogut pagar les nòmines d'eixe mes. Imagina't l'opció si jo arribe a la meua fàbrica, em plante davant de la meua plantilla i els dic: “ye!, miren!, jo sóc una persona molt correcta i tinc estos ideals. I jo no vaig a negociar mai en gent que siga mafiosa, que siga corrupta, i que em tracte malament, i este mes no cobrem les nòmines. Què vos pareix? Pues no cal que diga res més. El mateix tracte estic vegent que està fent-lo un partit entre cometes “valencianista” com és Compromís. Jo he sigut militant del Bloc perquè jo tenia un ideal de que feia falta un partit valencianista, i l'únic en eixe perfil era el Bloc.

Càndid Penalba

Ells parlen mot de la visibilitat valenciana, que s'ha guanyat molta amb la seua presència en el Congrès, i per descomptat en el Senat amb Carles Mulet …

(pausa i rialles contingudes)

Bueno!, … la risa ja és … primer de tot: a vore quina visibilitat. La visibilitat de Joan Baldoví la veritat és que ha sigut prou forta, està eixint en La Sexta ja i tot. Jo tinc bona relació en ell, en ell i en moltíssima gent de tots els partits, eh? Però de què aprofita eixa visibilitat?

Per a ells o per a qui?

A ells els aprofitarà perquè supose que pensen que això té un rèdit polític, i supose que tindran els seus sous, els seus alliberats … però a nosatres els valencians de què ens està aprofitant la visibilitat? Ens ha millorat el nostre nivell de vida? Tenim millor finançament? Les empreses tenim una partida presupostària per a reindustrialització? Jo em reunïx continuament en els consellers, i sempre estan plorant. I jo els done la raó. Però bueno, arribeu a Madrid, i sí, guanyem visibilitat. Però per a què? Per favor, agarreu els vostres representants del vostre partit a Madrid i que sigan seriosos per a negociar lo que necessitem ací. I estarem tots contents!

Vol dir que Compromís està més en l'esquerra que en el nacionalisme valencià, o que en la defensa dels interesos valencians?

Compromís és un partit que s'ha decantat a l'esquerra totalment, i ja quan es va crear Compromís no me va agradar res eixa idea

Però per què?

Pues perquè estavem ajuntant-se en els de Iniciativa, excomunistes, m'entens? I ja lo que va acabar de que se n'eixira l'aigua del got va ser el pacte en Podemos, A la Valenciana. I després van tornar en És el Moment. Puf! Per a mi i per a moltíssima gent, que no és la majoria, va ser tremendo.

A mi em diuen alguns que sóc l'empresari “rojo”, i ara els de Compromís que sóc el valencianista fatxa. Però al final jo vaig pel meu camí en la cara ben alta i pague les nòmines a final de mes.

I Demòcrates Valencians què és? És d'esquerres, de centre … Què són?

Jo no he sigut mai d'esquerres. Anem a vore: jo sóc un perfil posiblement de centre, en lo econòmic més liberal, en lo social possiblement sóc més d'esquerres … per exemple jo estic a favor del matrimoni gay i la dreta ha estat sempre en contra. I eixa postura meua, que ací és d'esquerres, en atres païssos és una cosa que no és de dretes ni d'esquerres, és una cosa normal.

I en lo cultural? Per què el Bloc sempre ha semblat estar més aprop del catalanisme que d'atra cosa …

Catalanisme … què és el catalanisme?

La idea de Païssos Catalans.

La idea de PP.CC. és una idea utòpica …

però està en els estatuts del Bloc, no amb eixe nom però sí se parla d'una constitució valenciana en el marc d'una federació …

A mi el Bloc ja … Mira jo vaig a dir-te com he viscut jo el catalanisme, vale? Ma mare va ser de la primera promoció de mestres de valencià. Ma mare era dona d'un industrial molt reconegut en el meu poble. I quan se va traure les oposicions la gent del poble no s'ho creia: esta dona per què es posa a estudiar ara, i per a què necessita treballar de mestre? Jo mateixa em vaig dur una sorpresa, eren quatre germans i quan la veiem per la nit estudiant en la taula del menjador plena de llibres … però es va traure les oposicions i es va fer professora de valencià. I això va ser també una miqueta impactant. En ma casa a mi em parlaven en castellà, els meus pares, era algo molt habitual en el segment alt de la societat. Però de repent va haver un canvi, ma mare va entrar de professora de valencià i ens va canviar la mentalitat: “per què parlem ací en castellà?” A partir d'ahí parlarem en valencià. És què era ridícul, els meus pares se parlaven en valencià i a nosatres en castellà. Al final vam canviar el xip. Després va vindre l'etapa de la Batalla de València. Jo era un adolescent que veia que a sa mare la tatxaven de catalanista. I ella deia: per què em diuen catalanista, Càndid?, jo ensenye valencià en classe, i per això em diuen que sóc catalanista. I quins són els valencianistes? Pues jo veig que als valencianistes a voltes els dóna igual la llengua. I la cultura nostra, que és valenciana. I claro, jo al final lo del catalanisme ... a mi em sorprenien estos atacs, esta divisió de la societat que va haver, que jo, t'ho jure, jo crec que és artificial. Jo no sóc filòleg ni historiador, jo sóc un empresari que va estudiar econòmiques, he estudiat en escoles de negocis en els Estats Units, i ací estem barallant-se entre mosatros en compte de defendre lo nostre, quina barbaritat!

I això se pot superar?

Clar que se pot superar, de fet està superant-se. Jo crec que eixe debat ja no és el que hi havia en els anys huitanta. Està superat. El tema de la simbologia, de la denominació, de la llengua està superat. Està tot en l'Estatut. Anem a no fer batalla d'eixos temes i anem a centrar-se en lo nostre, en defendre els nostres interessos.

Però també està Escola, ACPV …

… ACPV, Lo Rat Penat … em sembla ridícul. Xé!, anem a centrar-se i estem units sense els extrems.

En el sector tèxtil es va perdre un 35% dels llocs de treball en esta crisi. Estem recuperant-se. L'any passat va haver un 3% d'augment en el número d'empreses, i les exportacions valencianes han augmentat de 700 milions a 900 milions en només dos anys.

Parlem del centre, que pareix que tambè està molt barallat últimament, que hi han moltes opciones de centre, Contigo, vostés …

…. Contigo, això què és?

Pues un partit que té un líder nacional que és d'ací, José Enrique Aguar …

… pues no havia sentit parlar d'ell …

està Ciutadans …

Vicent, jo abans a Ciutadans sí li veia un perfil de centre, ara ja no tant. En el tema econòmic per exemple jo estic més a prop de Ciutadans.

Sí?

Sí. Estic a favor de la reforma laboral, de la reforma de l'estiba ...açò vol dir que jo siga de Ciutadans? Noooo. M'entens? El PP també està a favor de la reforma laboral. Açò vol dir que jo siga del PP? Noooo. És que hi ha una gran diferència. A vore, pense que fa falta un partit d'obediència valenciana d'un perfil de centre que defenga els nostres interessos. És que arriben els 38 o 37 diputats valencians a Madrid al Congrès i allí tots alcen el braç o l'abaixen al son del secretari general de turno del partit de Madrid. I això no va en interés dels valencians, què collons, tu en un partit que estàs ara has de posar-te ací, ara has de votar en este sentit. Això és el que no entenc jo.

La lluita està en el centre? Pedro Sánchez i el seu escuder valencià José Luis Ábalos sempre han dit que el PSOE ha de guanyar pels vots de l'esquerra, però dóna la sensació que des del 155 estan acostant-se al centre, i que per tant la lluita … en Contigo, Demòcrates Valencians, Som Valencians que també diu que és de centre, el PP ja sabem com es definix … dóna la sensació que la batalla torna a estar en el centre. Demòcrates Valencians com se mira en este panorama?

Demòcrates Valencians és un partit de centre valencianista. Eixa és la gran diferència.

Penalba durant l'entrevista

Jaume Hurtado (Som Valencians) te dirà lo mateix d'ell.

Jo respecte a tots, eh? Però jo a Som Valencians els veig molt anti, anti, anti. I jo és que no vullc batalletes ja. Eixa obsessió … jo quan veig els comentaris en xarxes socials de Som Valencians sempre estan en lo mateix. Quan ix el tema de Catalunya s'encarnissen tots i escomencen a calfar una festa que jo dic, però bueno!, a estos només els puja la sang quan parlen d'un tema relacionat en Catalunya, i jo dic és que no pot ser! No ho trobe entre cometes “seriós”. Jo respecte a este xic, a Jaume i a tots els partits democràtics. Lo que no m'agrada és la gent que falta al respecte, eixe estil no m'agrada.

Però també se podria parlar de la fragmentació del vot valencianista, perquè tots se definixen com a valencianistes, amb totes les diferències que se vulga …

Bueno, jo en Canarias veig dos partits canaris …

Estem encara llunt de les eleccions però imagine que ja estaran perfilant alguns missatges …

Mira, jo me deia: com puc ajudar jo a Demòcrates Valencians? Pues acudint a entrevistes com esta per a parlar de Demòcrates Valencians, encara que (indirecta a l'entrevistador) també podríem parlar un poc d'economia i d'empresa valenciana que ho domine més …

ara, ara …

… encara que la política pense que és un ofici molt noble que necessita prestigi i els polítics valencians necessitem tindre una representació digna a Madrid, per això estic en este partit.

Jo crec en el lliure mercat. I posar trabes a l comerç i a la indústria es anar contra el futur. Per exemple, el que van fer els partits del Botànic respecte de Puerto Mediterráneo .

Què me diu d'À Punt?
À Punt, la televisió?

Vostés han demanat que els partits extraparlamentaris tinguen presència en els informatius d'À Punt …

Claro!, espere que sí, que ens donen “visibilitat”!

Com veu el projecte?

Home, jo m'alegre que hi haja una televisió valenciana, com no vaig a alegrar-me. Va ser un dia molt trist el que van tancar Canal 9, encara que ja sap tot el que van fer allí. Però jo m'alegre molt. Per exemple, jo tinc una xiqueta de 9 anys a casa, i totes les sèries de dibuixos que veu són en castellà. I jo vullc que deprenga castellà, i anglès, però sí que m'agradaria que la xiqueta ¡pum! posara i vegera pues lo veíem mosatros de xicotets …

. la Bola del Drac …

…. exacte!!! Mira, jo per faena vaig molt a Yecla, Múrcia, castellanoparlants evidentment, i allí tots entenen el valencià, tots.

Però vosté va a Yecla a parlar en valencià?

No. A voltes estic en un company de feina xarrant, i els d'allí ens diuen “si es que lo entedemos todo”. “¿Y cómo es que lo entendéis todo?”, “¡la Bola del Drac!”.

Lo que unix Ikea!

(rialles) Ja estem entrant en la butxaca! Què no és veritat que això unix, la butxaca?

I tant que sí (més rialles)

Bó, com veu vosté l'economia valenciana, per centrar-li el baló al cap i que remate a gust?

Jo te dic una cosa: els valencians som grans emprenedors i grans empresaris.

I s'enteren en Madrid?

Jo note que hi ha un canvi en l'empresariat.

Respecte de què?

Al tema reivindicació de la injustícia que patim! Jo reconec que fa deu anys quan vaig entrar en la patronal de vocal jo m'assentava a les taules i només que sentia. La mitat de les reunions eren qui havia anat a jugar al golf en Zaplana, qui havia anat a jugar al pàdel en Camps, qui havia anat a Terra Mítica, i ara ha canviat.

Això és mèrit de Salvador Navarro (president de la nova patronal autonòmica, CEV)?

Jo a Salvador Navarro l'admire, lo que ha fet en la CEV l'admire. Ha aconseguit una patronal autonòmica en clau valenciana, i ha aconseguit sumar, sumar a les patronals d'Alacant, Castelló i València des d'un punt de vista molt moderat, centrat, i sumant.

Però els empresaris s'han girat a l'esquerra, com diuen en el PP?

(rialles) A mi em diuen alguns que sóc l'empresari “rojo”, i ara els de Compromís que sóc el valencianista fatxa. Però al final jo vaig pel meu camí, en la cara ben alta perquè a mi ningú hem pot dir que jo m'he aprofitat de la política o d'un càrrec. Jo visc de la meua empresa. I pague les nòmines a final de mes.

I parlant de diners, què em diu dels comptes del Bloc?

Pues això, si ha sigut aixina, me pareix molt trist. En aquella época jo estava allí i jo no savia res de tot això. Perquè jo era uno de base, que vaig entrar de regidor en Albaida de rebot. Però torne a dir, hi ha que ser correctes en tot. Lo que no pot ser és demanar-li a un partit açò i tu en ta casa no cumplir-ho. N'hi han línies roges que no es passen. En Demòcrates Valencians, per exemple, jo ho vaig dir ben clar i m'ho van deixar ben clar: no-anem-a-fer-res-res-res que tinga una mínima possibilitat de que siga il.legal o que puga tindre conseqüències, això seria l'últim que consentiria jo.

però sempre li pot eixir un vers solt …

Sempre … Però temes de financiació de partits, que és el que estem parlant, no.

Va escoltar Enric Morera en el Senat?

No, què va dir?

Puix que en el primer Compromís els temes de compatiblitat i estes coses eren cosa d'Esquerra Unida …

(rialles contingudes)

i Glòria Marcos li va contestar que no anara al Senat a dir tonteries …

pues … tonteries.

Quines?

Tonteries que es diuen. I que cadascú ha d'assumir els seus actes. Jo no sé si ho han fet, però si ho han fet tenien que haver dimissions i conseqüències.

Dos coses més per anar acabant. La primera, quin futur albira per a Demòcrates Valencians?

El projecte de Demòcrates Valencians a curt termini va a ser dur. A mitjan i llarg termini té moltes possibilitats, n'hi ha espai polític. Ara, per al 2019, la barrera electoral no l'han baixat per culpa de Ciutadans. Lo del PP ja estava assumit. Però és que Ciutadans “donde dije Diego dije digo”, o com és diga això, i ara diuen que no volen baixar el 5% perquè clar les enquestes diuen que van a pujar i molt. A les Corts Valencianes ho tenim molt fotut, mooolt fotut. I després està el vot útil. Ara anem a concentrar- nos municipalment, en tindre representació en els pobles, en la ciutat de València on anem a fer una llista molt potent (no dóna noms). Jo t'ho torne a repertir, no entre en cap de llista.

Jo crec en el lliure mercat. I posar trabes a l comerç i a la indústria es anar contra el futur. Per exemple, el que van fer els partits del Botànic respecte de Puerto Mediterráneo .

I la segona: quin futur albira per al seu sector econòmic, el tèxtil?

Estem recuperant-se. L'any passat va haver un 3% d'augment en el número d'empreses associades i número de treballadors, i les exportacions han augmentat de 700 milions a 900 milions del tèxtil valencià en només dos anys.

No estaba muerto, estaba de parranda …

I ara dic jo: arriben estos de Compromís a Les Corts, i voten en contra dels pactes de lliure comerç. Com es minja això? Ai! Com és possible que ara se n'anem al Canadà en una missió comercial i en les Corts Valencians, en les Corts de Madrid, i en l'Europarlament votaren en contra? És aixina de trist. En el sector tèxtil es va perdre un 35% dels llocs de treball en esta crisi. Han desaparegut “los 7 magníficos”, empreses com Paduana, empreses manteres molt potents, i les que han quedat estan patint molt. Jo espere i dessitje que reviscolen i continuen. Perquè jo sóc un defensor del clúster tèxtil que tenim a La Vall d'Albaida, L'Alcoià, … les comarques centrals.

Una més encara: estem espantant o tot el contrari al capital internacional en la Comunitat Valenciana? Hi ha opinions contraposades davant la “reversió” d'Alzira o l'arribada d'empreses a La Marina de València.

Jo crec en el lliure mercat. I posar trabes a l comerç i a la indústria es anar contra el futur. Per exemple, el que van fer els partits del Botànic respecte de Puerto Mediterráneo de Paterna va ser una errada, per l'amor d Déu, és anar en contra del futur. Va passar igual en Ikea. No veges obrir en València! I en Alacant! Ells (Ikea) no tenen cap de pressa. Hauria de ser al contrari, però bueno ...