| 18 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

Calp presenta el recurs contra l'ampliació de la piscifactoria

L'Ajuntament atribueix “falta de rigor” i “deixadesa” a la Conselleria en la supervisió de la documentació presentada per l'empresa per a obtindre l'autorització d'ampliació

| Redacción Alicante Edición Alicante

L'Ajuntament de Calp ha presentat fa uns dies davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana el recurs contra l'ampliació de la piscifactoria, després de la decisió de la Direcció General d'Agricultura i Pesca de desestimar el recurs d'alçada mitjançant el qual el consistori va tractar de recórrer, sense èxit, l'ampliació d'aquestes instal·lacions. Serà, per tant, ara la justícia la que dirimisca si procedia o no autoritzar un projecte d'aquestes característiques enfront de la costa calpina. 

En el recurs presentat, l'Ajuntament atribueix “falta de rigor” i “deixadesa” a la Conselleria en la supervisió de la documentació presentada per l'empresa per a obtindre l'autorització d'ampliació de la macrogranja marina. I en concret, argüeix que la Conselleria no ha respectat el principi de precaució, que ve recollit en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i que implica l'adopció de mesures preventives per a reduir un possible mal ambiental malgrat que es desconega la probabilitat precisa que aquest ocórrega. 

I en aquest sentit, s'assenyala que dins de l'estudi d'impacte ambiental l'estudi de corrents que va presentar l'empresa corresponia a la Vila Joiosa i no a Calp i a més es va realitzar durant només un mes, un temps “insuficient per a avaluar i assegurar que l'activitat de la Granja NIORDSEAS-CALPE no té un efecte negatiu sobre les àrees marines protegides, les biocenosis (plantes, animals, microorganismes) que viuen o coexisteixen en un espai delimitat d'interés i les zones de bany adjacents a la zona d'implementació d'aquesta activitat”. Per a saber els efectes que poden tindre els corrents es requereix un termini mínim d'un any. 

Es tracta d'un estudi rellevant ja que aquest permet indicar cap a on es dispersaran els diferents abocaments originats en l'activitat (restes de pinso, femta, excrecions, nutrients, terbolesa, etc.) i, segons la intensitat d'aquests corrents, on arribaran aquests abocaments. Tot això tenint en compte, a més, que la macrogranja marina es troba a tan sols 3.518,8 metres de la costa calpina.
En el recurs també s'incideix en l'impacte paisatgístic que aquest projecte tindrà en una població turística com Calp així com en la inexistent valoració per part de Conselleria de les repercussions econòmiques que suposarà l'ampliació de la piscifactoria en la localitat, i que segons un informe del cap d'Àrea de Promoció Econòmica de l'ajuntament, es xifrava en 450 milions d'euros en pèrdues per a l'economia local. 

“Estem parlant d'un projecte de gran envergadura que suposa passar d'una superfície equivalent a 9 camps de futbol i mig a 55 camps de futbol; tot això enfront d'un municipi turístic com aquest. Tenint tot això en compte la conselleria no ha guardat el suficient zel a l'hora de supervisar i exigir els informes corresponents”,