| 30 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

El Consorci de Museus activa els tallers sobre Bruno Munari en el MACA

Es tracta de tallers creatius gratuïts per a xiquets a partir de 6 anys i adults que se celebren tots els dissabtes de setembre a les 11.00 hores

| Redacción Alicante Edición Alicante

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) activen els tallers creatius gratuïts sobre Bruno Munari, després del parèntesi del mes d’agost, en el marc de l’exposició dedicada a l’artista i dissenyador, que es pot visitar fins al 25 de setembre. 

Els tallers, que se celebren tots els dissabtes del mes de setembre a les 11.00 hores amb accés gratuït, ofereixen l’oportunitat d’experimentar i treballar lliurement amb els materials, de manera que el treball es transforma en un descobriment.

Bruno Munari va plantejar en 1977 per a la Pinacoteca di Brera de Milà uns tallers titulats ‘Giocare con l’arte’ (Jugar amb l’art), en els quals animava els xiquets i xiquetes a observar els diferents corrents artístics i experimentar amb tècniques i materials. El color, la forma i les textures es van convertir en eines de treball i van fer que els menuts mostraren més predisposició a l’observació de les obres exposades. Més tard, Munari va tornar a repetir l’experiència realitzant tallers que va anomenar ‘Laboratoris’, en què es concedia més rellevància al procés que al resultat final.

En línia amb la idea de Munari, els tallers proposen a xiquetes i xiquets a partir de 6 anys, joves, adults i famílies conviure amb les peces del gran ‘Alfabet Lucini’, creades per l’artista a partir de materials diversos, amb la idea que l’esperit lliure i creatiu perdure després dels tallers. 

“El joc i l’experimentació suposen una excel·lent aproximació a la creació i l’art contemporani i una bona forma de descobrir la figura de Bruno Munari, un referent en els camps de l’art i del disseny gràfic i industrial del segle XX. Des del Consorci de Museus apostem per programar continguts singulars a la ciutat d’Alacant, com aquesta exposició, que suposen un incentiu per a visitar-la, i al mateix temps ens permet donar visibilitat a un artista que ha sigut poc conegut a pesar de la seua importància històrica”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.   

 

Concebuda per la Fundació Juan March, l’exposició sobre Bruno Munari és una adaptació de la mostra celebrada a Madrid, la primera que es dedica a Espanya a l’artista i dissenyador, amb una selecció de més de 150 obres. Després del seu pas pel MACA, on es pot visitar fins al dia 25 de setembre, es traslladarà al Museu Fundació Juan March a Palma i, posteriorment, al Museu d’Art Abstracte Espanyol a Conca. 
 
Bruno Munari (Milà, 1907-1998), que Picasso va definir com “un Leonardo del nostre temps”, és un d’aquells artistes que, tot i haver tingut una influència significativa en la cultura del segle XX, pràcticament no es coneix. L’exposició, comissariada per Marco Meneguzzo, Manuel Fontán del Junco i Aida Capa, comprén tots els aspectes de la producció artística de Munari i posa de manifest l’amplitud de mitjans utilitzats pel creador en la seua investigació plàstica i visual, sempre experimental i innovadora. 

Aquesta monogràfica sobre l’autor ha sigut concebuda com si fora “una exposició col·lectiva de Bruno Munari” —subtítol que ell mateix va donar a una de les seues mostres—, perquè presenta un conjunt molt variat de processos i resultats que, amb imaginació i mètode, va produir el creador.
 
La mostra ha sigut possible gràcies a la voluntat dels propietaris que han prestat les peces de Munari durant aquest llarg període. Destaca la Fondazione Jacqueline Vodoz e Bruno Dansese de Milà, la Repetto Gallery de Londres, l’Arxiu Lafuente, el Museu d’Art Contemporani Helga d’Alvear, la Galeria Cadaqués, l’Archivio Ugo Mulas i diverses col·leccions particulars.