ESdiario

Puig destaca l'importancia del Nadal valencià per a l'economia

La indústria del torró de Xixona, amb una facturació de 1.200 milions, destina el 20 % de la seua producció a l’exterior, especialment a Amèrica.

Puig destaca l'importancia del Nadal valencià per a l'economia

Publicado por
Sergi Tarazona

Creado:

Actualizado:

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat la 13a edició de la Fira de Nadal de Xixona, on ha destacat que els sectors productius més relacionats amb el Nadal, com els del torró, el cava, el raïm o els joguets, suposen un impacte en l’economia valenciana de 2.920 milions d’euros, segons les últimes dades de facturació dels sectors disponibles.

Puig ha recordat que les festes nadalenques, a més de ser un punt de retrobament, “són un moment clau” per a l’economia de la Comunitat Valenciana, en què s’elaboren molts dels productes tradicionals que es consumeixen en aquestes dates i en què “la renda de moltes famílies” depén d’aquests sectors, que tenen una aportació “determinant” al producte interior brut (PIB).

Durant la seua visita, en la qual ha estat acompanyat per la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i per la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, el president ha assenyalat que es tracta de sectors que, en molts casos, conjuguen el saber fer tradicional amb la innovació, la investigació i l’avanç cap a noves vetes de mercat, i que han aconseguit posicionar-se a escala nacional i mundial.

En aquest sentit, Ximo Puig ha felicitat les empreses valencianes de productes relacionats amb el Nadal, perquè, “gràcies al seu esforç”, enguany tot apunta a un increment de la producció i l’exportació d’un 10 %.

Desestacionalització del torró

Un dels sectors més destacats és la indústria del torró de Xixona, amb un volum de facturació de 1.200 milions, que destina el 20 % de la seua producció al mercat exterior, especialment al continent americà. Es tracta d’un sector que representa 1.000 llocs de treball directes a la localitat, als quals cal sumar 1.000 llocs de treball més indirectes.

El responsable del Consell ha valorat que el sector torroner s’ha modernitzat per a arribar a consumidors nous, de manera que una tradició sorgida de la cultura popular ha aconseguit arribar als obradors de la més alta cuina.

Malgrat les bones dades econòmiques, el president de la Generalitat ha posat l’accent en la necessitat de desestacionalitzar el consum d’aquest producte, considerat com un “símbol” del Nadal que ha impulsat la marca de qualitat Xixona a escala mundial.

Així, el responsable de l’executiu valencià ha anunciat un acord amb l’Ajuntament de Xixona mitjançant el qual la Generalitat invertirà 30.000 d’euros l’any que ve per a impulsar la Ruta del Torró i el Dia Mundial del Torró, encara que el que és important, ha assenyalat, “és sumar sinergies” per a donar projecció a aquesta ruta.

Així mateix, Puig s’ha referit a altres sectors capdavanters de l’economia valenciana vinculats al Nadal, com el del cava, el raïm o el joguet. Pel que fa al primer d’aquests sectors, en els últims 15 anys s’ha produït una expansió del cava valencià, que ha passat de produir 1,5 milions de botelles a 10 milions. La facturació d’aquest grup d’activitat se situa al voltant dels 50 milions d’euros.

Amb més de 4.500 hectàrees de vinya en producció, Requena és l’únic municipi de la Comunitat Valenciana present en la DO Cava. La Valenciana és la segona autonomia espanyola exportadora de cava, un sector que dona treball a més de 700 agricultors.

Un altre dels sectors que destaca és el del raïm, en el qual la Comunitat Valenciana és la segona autonomia productora, amb un 39 % del total nacional, i en què 2 de cada 3 grans de raïm consumits la Nit de Cap d’Any procedeixen de la comarca del Vinalopó Mitjà, unes 2.000 tones.

Així, un total de 2.830 agricultors i agricultores treballen en el raïm del Vinalopó, que genera 13.000 llocs de treball durant la campanya i suposa un “autèntic motor econòmic” a la comarca, ha destacat el president.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Raïm Embossat del Vinalopó produeix 41.500 tones. El 45 % és de la varietat Aledo, que es recol·lecta al novembre-desembre i és el raïm de la Nit de Cap d’Any. El valor econòmic de la producció ascendeix a uns 26 milions.

Pel que fa al joguet, la Comunitat Valenciana és la primera fabricant de joguets d’Espanya, amb el 38 % de la facturació global i el 42 % de l’ocupació. Per a 2022, incloent-hi ja la campanya de Nadal, les jogueteres valencianes, concentrades principalment a la Foia de Castalla, facturaran més de 1.650 milions, la qual cosa suposarà un creixement d’entre un 2 % i un 3 % respecte a 2021.

Finalment, el president s’ha referit a l’“esforç inversor” de la Generalitat a la província d’Alacant, amb el 40 % d’inversió, “el pressupost més important que s’ha destinat mai”, i ha assenyalat que els Pressupostos de 2023 han destinat a la província quasi 400 milions més que en 2015, la qual cosa demostra “el compromís de la Generalitat”. No obstant això, ha anunciat que el Consell continuarà reivindicant al Govern central més ajuda per a Alacant.

tracking