La Fimoteca Valenciana inicia el cicle ‘Memòria i utopia’
El cicle està format per dotze pel·lícules de diverses èpoques i es podrà veure fins al 27 de gener de 2024

Escena de Furia Española
La Filmoteca Valenciana, en col·laboració amb la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci), inicia el cicle ‘Memòria i utopia’, que és una de les seccions més recents del festival val·lisoletà.
El cicle està format per una selecció de dotze obres mestres oblidades, censurades, perdudes i fins i tot destruïdes i recuperades recentment, gràcies a processos de restauració i conservació realitzats des de diferents llocs del món.
Algunes d'estes pel·lícules es van avançar al seu temps, d'altres van mirar les perifèries per a contar el present, moltes van explorar noves tècniques i narratives i en totes convergix la idea de l'amor i les relacions humanes com a representació d'un rerefons històric i motor del canvi social.
El cicle s'inicia el dimecres 13 de desembre, a les 20.00 hores, amb la projecció de La cautiva (La Captive, 2000) de Chantal Akerman. La pel·lícula amb la qual conclou la retrospectiva sobre la cineasta belga i amb la qual s'inicia este cicle del festival val·lisoletà, es podrà tornar a veure el divendres 15 de desembre, a les 18.00 hores.
Protagonitzada per Stanislas Merhar i Sylvie Testud, el guió d'esta pel·lícula estranya i pertorbadora que reflexiona sobre la parella, l'amor i el sexe, es basa en la novel·la La presonera de Marcel Proust, cinqué tom de la seua obra A la recerca del temps perdut.
Simon (Stanislas Merhar) reté Ariane (Sylvie Testud) en el seu pis parisenc i intenta saber-ho tot sobre ella; no la deixa eixir sola i la sotmet a un incessant interrogatori per a poder controlar els seus desitjos i moviments. A pesar de tot, Ariane aconseguix conservar, gràcies a un cúmul de mentides, un espai de llibertat, tant físic com mental.
El dissabte 16 de desembre, a les 18.00 hores, i el dijous 28 de desembre, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana presenta Millenium Mambo (Quianxi Mambo, 2001), del director taiwanés Hou Hsiao-Hsien.
En la mateixa línia de Wong Kar-Wai i els cineastes de la nova ona de Taiwan, Hou Hsiao Hsien inicia el nou mil·lenni amb una obra mestra sobre l'amor, la identitat i la precarietat l'escena inicial de la qual ha quedat gravada en la memòria de tota una generació de cinèfils.
Vicky viu amb Hao-hao. Cansada de la seua constant gelosia, abandona sa casa i es muda amb Jack, un mafiós local amb el qual comença a forjar una afinitat que pot convertir-se en alguna cosa més.
La sessió del dissabte 16 de desembre compta amb un servici gratuït de ludoteca cultural a la sala 7 de l'edifici Rialto perquè, durant la projecció de la pel·lícula a la sala Berlanga, les persones adultes puguen deixar els seus xiquets i xiquetes d'entre 4 i 12 anys en este espai recreatiu en el qual s'impartixen tallers i es conten contes a càrrec de Rebombori Cultural. Per a accedir a este servici, cal fer la reserva de places en línia en la web de l'IVC abans de les 14.00 hores del divendres 15 de desembre.
El dijous 21 de desembre, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Furia española (1975) de Francesc Betriu. La pel·lícula serà presentada al públic per Nieves López-Menchero, que va ser cap de Documentació i Publicacions de la Filmoteca Valenciana. La pel·lícula podrà tornar a veure's el dimecres 27 de desembre, a les 20.15 hores.
Protagonitzada per Cassen i Mónica Randall, amb la participació d'Ovidi Montllor, Carlos Ibarzábal, Rosa Morata i Alfred Luchetti, Furia española és una comèdia negra de tints esperpèntics en la qual es combina el sexe i el fanatisme pel futbol amb la sàtira política i la crítica social.