| 27 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
El palmerar d'Orihuela arriba a ocupar una superfície aproximada d'uns 637.400 m². Font externa
El palmerar d'Orihuela arriba a ocupar una superfície aproximada d'uns 637.400 m². Font externa

Inclouen al Palmerar oriolà en l´itinerari Europeu de Jardins Històrics

L'expedient ha sigut tramitat per la Càtedra Iberoamericana d'Indústries Culturals i Creatives de la UMH.

| Yadimir Crespo Edición Elche

La Càtedra Iberoamericana ‘Alejandro Roemmers’ d'Indústries Culturals i Creatives (IARICC), amb seu en la Facultat de Ciències Socials i Jurídiques d'Orihuela (UMH), ha aconseguit la incorporació del Palmerar oriolà a l'Itinerari Europeu de Jardins Històrics (IEJH), després que realitzaren la sol·licitud el 5 de setembre de 2022.

Segons la Carta de Florència de 1981, adoptada per ICOMOS en 1982, un jardí històric consisteix en “una composició arquitectònica i vegetal que, des del punt de vista de la història o de l'art, té un interés públic”.

Amb aquesta incorporació, el palmerar oriolà serà inclòs en activitats innovadores i projectes que pertanyen a cinc camps d'acció prioritaris: cooperació en recerca i desenvolupament; millora de la memòria, la història i el patrimoni europeu; intercanvis culturals i educatius per a joves europeus; la pràctica cultural i artística contemporània; turisme i desenvolupament culturals sostenible.

La sol·licitud va comptar amb la signatura de l'alcaldessa, Carolina Gracia, així com també amb informes dels experts José María Lozano Velasco -doctor arquitecte, catedràtic de la Universitat Politècnica de València, membre del Consell Valencià de Cultura- i Miguel Agulló Velasco -president del Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Graduats d'Alacant, especialista en jardineria-. Així mateix, l'expedient inclou un dictamen jurídic redactat pel doctor Juan José Sánchez Balaguer, codirector de la Càtedra IARICC.