| 09 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Façana de l'Ajuntament d'Orihuela. Font externa / Ajuntament d'Orihuela
Façana de l'Ajuntament d'Orihuela. Font externa / Ajuntament d'Orihuela

Orihuela presumeix com a pròpia una tramitació que marca la llei valenciana

El PP ha denunciat que l'Ajuntament d'Orihuela ha assumit com a iniciativa i assoliment propi la legalització d'habitatges en sòl no urbanitzable, però està establit per llei des de 2019

| Y. C. Edición Elche

El portaveu del grup popular, Rafael Almagro, ha catalogat com a estratègies de campanya electoral l'anunci de l'Ajuntament d'Orihuela de l'inici de legalització d'habitatges en les pedanies d'aqueix municipi.

“Únicament es tracta de complir la llei i legalitzar els casos en què es complisquen els requisits”, per això per a Almagro resulta “insòlit” que el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Orihuela, José Aix, “embenen com a assoliment propi” el procediment per a la tramitació de legalització d'habitatges que marca la llei valenciana.

Des del grup popular consideren que, tant Carolina Gracia, com José Aix, han deixat aquest assumpte per a la campanya electoral, “per la seua clara intenció d'enganyar i de fer creure que votant-los a ells i si governen, serà més fàcil per als propietaris legalitzar els habitatges il·legals”.

“Sempre ha existit un sistema de legalització d'habitatges i ha depés de les exigències que marca la llei a cada moment. Ara també s'exigeixen uns requisits molt importants i no es tracta d'una legalització de caràcter automàtic pel mer fet que hagen passat molts anys des de la seua construcció sense la deguda llicència”, ha afegit Almagro. 

Habitatges

En el terme municipal d'Orihuela, segons la Generalitat Valenciana, existeixen 3.677 habitatges construïts entre 1976 i el 20 d'agost de 2014, susceptibles de ser legalitzades, i això es pot comprovar en el visor cartogràfic de la Generalitat.

Almagro ha assenyalat que en el text refós de la LOTUP, la llei valenciana d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, en l'article 230 i concordants estableix un procediment per a legalitzar habitatges en sòl no urbanitzable, el qual consta de tres fases en el qual intervenen altres ens i que han de ser superades efectivament.

Rafael Almagro, portaveu del Partit Popular a Orihuela. Font externa

Per això, el portaveu del PP a Orihuela ha agregat que “també està per veure com actuarà l'Agència Valenciana de Protecció del Territori en el cas que els habitatges no siguen legalitzables”. La major part de les construïdes a partir de 2019 no els prescriu la infracció, segons Almagro, “la qual cosa suposa un alt grau de risc de demolició, segons les paraules del director general d'Urbanisme, Vicente García Nebot”.

Així doncs, ha explicat Almagro, segons el que estableix la llei, “els habitatges construïts a partir del 20 d'agost de 2014, tenen molt difícil la seua legalització i hauran de ser estudiades una a una, de manera que complisquen les condicions que marque el planejament municipal, en aquest cas les infraccions prescriuran als 15 anys, mentre que els habitatges construïts a partir de 2019 no prescriuran les infraccions”.

Xarrades informatives

Com a part de la divulgació de la “nova mesura”, encara que està en vigor per llei des de 2019, la regidoria d'Urbanisme ha mantingut “reunions informatives” en les diferents pedanies d'Orihuela amb la finalitat d'explicar el procediment a seguir per a la legalització d'aquests habitatges en sòl no urbanitzable. 

José Aix, regidor d'Urbanisme i alcaldable de Ciutadans a Orihuela. Font externa

Tal és el cas d'una xarrada a l'Auditori de la Llotja, a les 19.00 hores d'aquest dimarts, moderada per l'advocada Milagros Lacárcel, qui té més de dues dècades d'experiència en aquests temes. Cal destacar que la difusió de la invitació a la xarrada no es va realitzar amb identificatius de l'Ajuntament, sinó del partit de torn en l'alcaldia: PSOE.