| 17 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Instal·lació plaques solars
Instal·lació plaques solars

El Consell desbloquejarà els expedients de fotovoltaiques a la Comunitat

Nuria Montes: “Implementarem mesures de caràcter legislatiu, administratiu i de sensibilització que agilitzen els projectes i resolguen l'embossament que ens hem trobat”

| Noel Rodilla Edición Valencia

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha anunciat la posada en marxa a partir de gener d’un pla de xoc legislatiu que permetrà desbloquejar els expedients de fotovoltaiques a la Comunitat Valenciana. “Ens deixarem la pell per a impulsar el lideratge energètic en energies renovables per a la nostra Comunitat”, ha assegurat Montes.

Com ha indicat Nuria Montes durant la seua intervenció en la jornada ‘Renovables a la Comunitat Valenciana’, organitzada per Europa Press i en la qual també ha participat l’empresa d’origen noruec, pionera a proporcionar electricitat neta, autòctona i assequible, Statkraft, “l’agilització de la tramitació dels expedients d’explotacions d’energies renovables ha sigut sempre una prioritat per a este Govern”.

“Per això, ha assenyalat la consellera, a partir de gener, i en col·laboració amb les diverses conselleries implicades en la tramitació d’estes llicències, implementarem mesures de caràcter legislatiu, administratiu i de sensibilització que agilitzen els projectes i resolguen l’embossament que ens hem trobat en la Conselleria. Ens trobem a la cua en la instal·lació de tecnologies renovables respecte al nostre consum intern i el nostre objectiu primordial és fer que esta tendència revertisca”.

En eixe sentit, Montes ha explicat que la implementació de mesures es farà entorn de tres eixos fonamentals. El primer eix és el legislatiu, que comportarà modificacions de caràcter urgent que veuran la llum a principis d’any i facilitaran l’agilització dels procediments.

El segon eix correspon a l’aspecte administratiu, a través d’una reorganització del personal de la Conselleria per a tractar de solucionar tots els expedients que estan a punt de caducar el pròxim 24 de gener, així com una línia d’unificació de criteris d’interpretació, que assegure que tots els expedients siguen resolts amb els mateixos criteris, siga quin siga l’òrgan que els resolga, la qual cosa donarà més seguretat a les empreses.

A més, esta reorganització i unificació de criteris es pretén fer amb el suport i l’experiència dels col·legis professionals d’enginyers i arquitectes, així com dels instituts tecnològics.

Finalment, un tercer eix abordarà la sensibilització i la formació dirigida a ajuntaments, entitats locals i veïns, i fomentarà la col·laboració publicoprivada per a donar solució a possibles dubtes o falta d’informació sobre els procediments.

Nuria Montes ha exposat que els avanços en sostenibilitat ambiental són necessaris i que els poders públics han d’adoptar mesures junt amb estratègies basades en tecnologies madures i viables econòmicament, per a no cometre errors que en el passat van tindre serioses conseqüències per a la factura elèctrica, tant de la indústria com dels consumidors.

Finalment, Montes ha advocat per una transició urgent cap a una economia neutra en carboni. “Tots i cada un dels ciutadans en som responsables, però eixa urgència ha de ser compatible amb el fet de realitzar un bon desenvolupament de les renovables en el territori des d’un punt de vista ambiental, social i econòmic”.