| 18 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Pacient realitzant una prova magnètica
Pacient realitzant una prova magnètica

11.000 pacients de La Fe es es beneficien de l'intel·ligència artificial

Els equipaments intel·ligents reduïxen al voltant d'un 30 % el temps que dura la prova i un 20 % la radiació

| Noel Rodilla Edición Valencia

Més d'11.000 persones s'han beneficiat dels sis equips amb intel·ligència artificial (IA) instal·lats ja en l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe per a adquirir imatges mèdiques.

En concret, es tracta d'un tac espectral que es va posar en marxa el setembre de 2022 i que, durant el primer any, ha realitzat proves a aproximadament 7.900 pacients.

A este equipament d'avantguarda se sumen tres màquines de ressonància magnètica instal·lades el juny passat i que, des de llavors, han servit per a realitzar estudis a més de 3.100 persones en este període. Altres dos ressonàncies magnètiques similars entraren en funcionament en les pròximes setmanes.

La intel·ligència artificial integrada en estes màquines de tomografia computada i ressonància magnètica s'aplica tant a l'adquisició de les imatges com al processament i la interpretació, i permet obtindre informació de més qualitat, això és, molt detallada i diferenciada.

En este sentit, el director de l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica de l'Hospital La Fe, Luis Martí-Bonmatí, ha explicat que els fluxos de treball intel·ligents “augmenten la qualitat de les imatges, la qual cosa facilita el diagnòstic precís al mateix temps que disminuïx al voltant d'un 30 % la duració de la prova i un 20 %, la radiació”.

Millorar la qualitat de les imatges i la informació extreta d'estes, així com el flux de treball i el temps d'informatm es traduïx “en menys temps de resposta i en una millora en la precisió diagnòstica, crucials en situacions de processos crítics o quan tractem amb pacients oncològics”, segons hi ha afegit Martí-Bonmatí.

A més, tant el tac com la ressonància magnètica s'empren en població adulta i pediàtrica, en què és especialment important que la seguretat dels estudis siga màxima.

Les àrees en les quals s'empren els equipaments amb IA són, hui dia, càncer (reconstrucció d'imatges, segmentació de tumors i òrgans; detecció i seguiment de nòduls pulmonars), cardiovascular (anàlisi vascular; estudis de perfusió per a ictus isquèmic; segmentació de volums cardíacs; triatge de radiografies de tòraxs) i urològica (detecció de lesions en pròstata).

A més, l'Àrea d'Imatge Mèdica de La Fe està immersa en un projecte per a ampliar estes solucions d'intel·ligència artificial disponibles i adquirir una plataforma per a monitorar-les. Esta plataforma permetrà extraure dades sobre l'aplicació de la IA a situacions del món real per a observar-ne els resultats i millorar els algorismes. També pretén incloure altres algorismes provats per a agilitzar el diagnòstic de càncer de mama i malalties neurodegeneratives.