| 18 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Unitat d'Asma del Servici de l'hospital Doctor Peset
Unitat d'Asma del Servici de l'hospital Doctor Peset

La Unitat d'Asma del Peset rep l'acreditació d'alta complexitat

És l'única de la Comunitat Valenciana d'esta patologia que té esta certificació amb categoria excel·lent

| Noel Rodilla Edición Valencia

La Unitat d'Asma del Servici de Pneumologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha sigut acreditada per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) com a unitat d'alta complexitat amb categoria d'excel·lent.

Es tracta del nivell d'acreditació més exigent de la SEPAR i s'atorga a centres dotats amb recursos materials i humans suficients que els capaciten per a fer qualsevol tipus d'activitat assistencial, docent o d'investigació relacionada amb la prevenció, el diagnòstic i el tractament de l'asma.

La Unitat de l'Hospital Universitari Doctor Peset és l'única unitat especialitzada d'asma de la Comunitat Valenciana que compta amb esta certificació amb criteris d'excel·lència.

“Hem treballat molt des de fa anys per a intentar aconseguir donar la millor atenció integral a les persones amb asma, sobretot a les qui tenen asma greu mal controlada. Per a fer-ho, hem millorat els nostres circuits assistencials i hi hem incorporat tots els avanços diagnòstics i terapèutics. Aconseguir esta acreditació és un motiu de molta satisfacció per a tot l'equip”, ha assegurat la doctora Eva Martínez Moragón, cap del Servici de Pneumologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Més de mil pacients a l'any

Esta unitat d'asma atén cada any més de 1.000 persones de més de 16 anys. Concretament, en 2022 van ser 1.300 els i les pacients assistits. Disposa d'una consulta mèdica monogràfica dos dies a la setmana i d'una consulta d'infermeria especialitzada, que realitza educació sobre la patologia, proves funcionals bàsiques i administració i seguiment de tractaments amb fàrmacs biològics.

La doctora Martínez Moragón ha assenyalat que en les agendes de la unitat d'asma “es preveu la cita prioritària per a pacients amb empitjorament de la seua situació basal, així com l'atenció urgent no programada, si és necessari”. “En este hospital es poden fer totes les proves necessàries per a l'estudi de comorbiditats de les persones asmàtiques. Entre d'altres, TAC de tòrax, pH-metries, broncoscòpies, poligrafies, proves d'esforç, oscil·lometries”, ha enumerat.

Així mateix, el Servici de Pneumologia té una unitat de tabaquisme (també acreditada per la SEPAR) a la qual poden accedir les persones amb asma que siguen fumadores. També disposa d'un programa estandarditzat d'educació en asma i administra tractaments biològics, realitzant els controls necessaris per a avaluar-ne la seguretat i eficàcia (mesurament de biomarcadors, funció pulmonar i qüestionaris de qualitat de vida i d'utilitat).

"Hem tractat 160 persones amb teràpia biològica i tenim experiència amb tots els fàrmacs comercialitzats per a tractar l'asma greu no controlada", ha indicat la doctora Martínez Moragón.

La Unitat d'Asma del Servici de Pneumologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset funciona com a unitat multidisciplinària. Hi ha professionals de referència d'altres especialitats per a l'atenció integral de les persones amb asma greu.

Recentment, este hospital ha creat un comité clínic d'asma i comorbiditats que es reunix de manera mensual i en què participa Pneumologia, Al·lergologia, Pediatria, Otorrinolaringologia i Farmàcia. Amb Farmàcia Hospitalària s'ha treballat estretament per a millorar l'accés dels pacients a la teràpia biològica.