| 01 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Eixemplar de ofegabous
Eixemplar de ofegabous

La Generalitat du a terme la solta de 90 ofegabous al Parc Natural del Túria

Els exemplars han sigut introduïts a Vilamarxant, en una bassa restaurada i condicionada després de la retirada de les espècies exòtiques

| Noel Rodilla Edición Valencia

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, a través de la Direcció General de Medi Natural i Animal, ha dut a terme la solta de 90 ofegabous al Parc Natural del Túria, al seu pas per Vilamarxant.

Els exemplars, criats a les instal·lacions de Centre Aqüícola del Palmar i de l'Oceanogràfic, han sigut introduïts en una bassa restaurada i condicionada després de la retirada de les espècies exòtiques que havien sigut abandonades en la zona i que suposaven una amenaça per a les espècies autòctones.

Segons el director general de Medi Natural, Raúl Mèrida, “l'ofegabous té i ha tingut la seua major amenaça en l'acció de l'home i en l'abandó de les pràctiques agrícoles i ramaderes. Igualment patix la pressió per la introducció d'espècies al·lòctones i els productes químics que s'empren per a potenciar la producció agrícola”.

Així, “estos exemplars tenen una marca individual a través d'un microxip que permet identificar-los i així estudiar els seus moviments i creixement si són recapturats”, ha explicat Mèrida.

Es tracta d'una espècie endèmica de la península Ibèrica i el Marroc declarada “vulnerable” pel Catàleg valencià d'espècies amenaçades de fauna i en regressió en algunes zones, que s'anomena ofegabous per la creença mitològica generalitzada que vaques i bous podien morir-se si s'engolien un d'estos animals en beure en les tolles.

L'ofegabous té un aspecte com el d'un animal prehistòric i pot arribar fins a 300 mil·límetres de longitud. Este tritó és voraç i s'alimenta d'invertebrats aquàtics, mol·luscos, carronya, fins i tot cucs o larves d'insectes. 

És l'únic amfibi amb cua que viu a la Comunitat Valenciana i en la seua supervivència també va haver d'enfrontar-se a la captura i comercialització il·legal.

En este projecte ha participat també la Fundació Oceanogràfic que col·labora amb el Centre Aqüícola del Palmar, ja que els visitants de l'Oceanogràfic coneixen estes espècies amenaçades i els seus projectes de recuperació a la Comunitat Valenciana.