| 30 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Representació de ‘El lector por horas’
Representació de ‘El lector por horas’

El Teatre Rialto presenta ‘El lector por horas’, de Sanchis Sinisterra

L'obra està dirigida per Carles Alfaro i estarà en cartell del 10 al 19 de novembre

| Noel Rodilla Edición Valencia

El Teatre Rialto presenta El lector por horas, de José Sanchis Siniterra, obra sobre la qual gira la ‘Constel·lació Sanchis Sinisterra’, integrada per tres produccions pròpies i les lectures dramatitzades del Laboratori Insula Dramataria Josep Lluís Sirera.

La peça, dirigida per Carles Alfaro i interpretada per Pep Cruz, Pere Ponce i Mar Ulldemolins, estarà en cartell del 10 al 19 de novembre al Teatre Rialto.

El Teatro de la Abadia de Madrid, l'Institut Valencià de Cultura i la Sala Beckett s'ajunten per a coproduir la posada en escena de l'obra d'un dels dramaturgs més importants del teatre espanyol contemporani. 

El reconeixement públic a l'autor, la indiscutible qualitat de la peça i la reivindicació del poder creatiu de la literatura en els temps de la cultura digital, són el rerefons d'este projecte que compta, a més amb la col·laboració del Festival de Tardor.

Un home de negocis (Celso), la filla del qual (Lorena) ha perdut la visió, contracta un lector per hores (Ismael) perquè li llija en veu alta textos del repertori literari universal. L'encàrrec requerix la màxima neutralitat enunciativa per part del lector, però la força poètica dels textos elegits i la situació mateixa, porten els tres personatges a un laberint emocional incontrolable.

A poc a poc, la peça s'endinsa en un pervers i enigmàtic joc metatextual, on s'entremesclen els límits entre realitat i ficció. Qui llig a qui? Quines intencions amaga cada text? Quin és, en realitat, la veritat de l'argument?

El lector por horas, que trasllada a la ficció alguns dels pressupostos teòrics de l'estètica de la recepció, és un dels textos més rellevants de l'obra de José Sanchis Sinisterra, autor i pedagog, Premi Nacional de Literatura i fundador de la Sala Beckett.

Esta obra constituïx l'eix de la ‘Constel·lació Sanchis Sinisterra’ que és el projecte central de la temporada en el Teatre Rialto, ja que les obres que la precedixen en este escenari, En la oscuridad todo se mueve i Verde casi negro prenen El lector por horas com a punt de partida per a crear un univers propi.

Així mateix, del 20 de novembre al 3 de desembre, assistirem a les lectures dramatitzades dels quatre textos del VI Laboratori Insula Dramataria Josep Lluís Sirera. Un laboratori coordinat, com en anys anteriors, per Paco Zarzoso i que enguany té com a tutor extern el mateix José Sanchis Sinisterra. Els textos, que van partir del concepte de la ceguesa present en El lector por horas, han sigut escrits per Arantxa Cortés, Borja López Collado, Mertxe Aguilar i Manu Valls.

Per al director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García, “es ret un necessari i un més que justificat tribut a un valencià universal, que com a dramaturg i pedagog ha sigut sense dubte una de les personalitats més rellevants i influents del teatre espanyol contemporani de les últimes dècades”.

Esta coproducció s'exhibirà durant l'últim trimestre de l'any a Barcelona, el Teatre Arniches d'Alacant, en la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, el Teatre Rialto, i el Teatro de la Abadia de Madrid.