| 29 de Abril de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse

Les ciutats amb més de 100.000 habitants disposaran d’un Centre Dona 24 hores

| Sonia García Edición Valencia

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat l’aposta del seu departament per dotar totes les ciutats de més de 100.000 habitants de la Comunitat Valenciana amb un Centre Dona 24 hores, gràcies a la incorporació a la xarxa d’un nou centre a Elx, que es posarà en funcionament enguany i s’unirà als de València, Alacant i Castelló de la Plana.

La vicepresidenta s’ha referit així a l’“increment i la millora” que ha experimentat la Xarxa de Centres Dona de la Comunitat en els últims anys, amb la posada en marxa dels centres Dona Rural i d’Interior i l’obertura d’altres departaments nous.

Així, ha assegurat, s’ha passat de disposar en 2015 d’una oferta de 4 centres d’aquestes característiques als 12 que estaran en ple funcionament enguany. Aquest increment en recursos, ha indicat, comporta, igualment, “duplicar el nombre de treballadores, de 88 professionals en 2015 a les 176 que hi ha contractades en aquests moments, per a oferir a les dones que acudeixen a aquests centres l’atenció que necessiten”.

Aitana Mas ha posat l’accent en l’atenció especial a les zones rurals i d’interior, “on és més difícil accedir a aquest recurs”, amb la creació de serveis itinerants a Elda, Yátova, Segorbe, Sant Mateu i Xàtiva.

La vicepresidenta ha comparegut, a petició pròpia, davant de la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI de les Corts per a informar sobre les actuacions que s’han dut a terme en compliment de la llei la Generalitat per a la igualtat entre dones i homes; la llei contra la violència sobre la dona en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i el desenvolupament del cinqué any del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

Pacte contra la Violència

En la seua intervenció, la vicepresidenta s’ha referit al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista com a l’“expressió més clara de tota aquesta lluita, que va nàixer el setembre de 2017 amb una alta participació social, civil i política”, i ha recordat que de les 298 mesures acordades, i després de cinc anys de treball, “280 estan realitzades, en execució permanent o en procés d’execució, cosa que significa un grau de compliment del 94 %”.

Entre aquestes mesures, la vicepresidenta ha destacat la creació en 2021 de l’Estratègia valenciana contra les violències sexuals com un instrument transversal per a erradicar aquesta violència en totes les formes, atendre les dones supervivents i establir mecanismes de prevenció. En aquests moments, ha assenyalat, “tenim ja el 20 % de les mesures realitzades de les 180 que conté l’estratègia”. permet als homes ser lliures”.