| 02 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Escena de Fedora
Escena de Fedora

La Filmoteca Valenciana projecta ‘Fedora’, de Billy Wilder

La projecció s'emmarca dins del cicle trimestral 'La lletra en la imatge', organitzat per l'IVC i la Biblioteca Pública de València

| Noel Rodilla Edición Valencia

La Filmoteca Valenciana projecta este dimecres 22 de novembre, a les 20.00 hores, ‘Fedora’ (1978), dirigida per Billy Wilder, dins del cicle trimestral ‘La lletra en la imatge’, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb la Biblioteca Pública de València. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 25 de novembre, a les 18.00 hores.

En la sessió del dimecres 22, ‘Fedora’ serà presentada al públic de la sala Berlanga pel cap de Programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado, que abordarà els vincles entre ‘Fedora’ i la novel·la ‘El señor Wilder y yo’ (2022), de l’escriptor britànic Jonathan Coe, una ficció literària que recrea la història del rodatge a Grècia de la penúltima pel·lícula de Billy Wilder.

‘El señor Wilder y yo’ té com a protagonista principal una famosa compositora d’origen grec de bandes sonores, establida a Londres, que recorda el seu treball quan era jove com a intèrpret i traductora en el rodatge de ‘Fedora’ a les illes gregues i com va aconseguir mantindre una estreta relació d’amistat amb l’ancià cineasta, la seua família i l’equip de rodatge de la pel·lícula.

Escrita per I.A.L. Diamond, guionista habitual de Wilder durant diverses dècades i un dels personatges centrals de la novel·la de Jonathan Coe, ‘Fedora’ conta la tràgica història d’una gran estrella de cinema ja retirada i en decadència que té molts punts en comú amb ‘El crepuscle dels déus’ (‘Sunset Boulevard’, 1950), un dels grans clàssics de Wilder en el qual oferix una ombrívola i despietada visió del funcionament de la indústria de Hollywood.

Fedora, una gran estrela de Hollywood retirada a Europa, posa fi a la seua vida llançant-se sota un tren. Durant el seu funeral, el productor Barry Detweiler recorda la seua última trobada amb ella dos setmanes arrere, a Corfú. Detweiler va visitar l’illa amb l’esperança de convéncer la famosa actriu per a tornar al primer pla de la interpretació, apostant per una adaptació d’‘Anna Karenina’. Però Fedora, misteriosa i esmunyedissa, vivia reclosa sota la supervisió de l’anciana comtessa Sobryanski, el Doctor Vando i els seus servents.

Protagonitzada per William Holden, Marthe Keller, Hidegard Knef i José Ferrer, ‘Fedora’ és una reflexió sobre l’‘star system hollywoodienc’ i el mite de l’eterna joventut. Entre la nostàlgia i la irreverència, Billy Wilder oferix una irònica mirada sobre la generació de directors i productors estatunidencs del Nou Hollywood, en la qual ja no es reconeixia.