ESdiario

"Disposat tot el necessari perquè la ciutadania puga votar amb toda llibertat"

Més de 3,7 milions de persones elegiran els 99 diputats i diputades de l'XI legislatura de les Corts i 5.746 representants dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo

Publicado por
J. Giménez

Creado:

Actualizado:

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que la Generalitat “ha disposat tots els mitjans necessaris” perquè la ciutadania puga triar aquest diumenge, 28 de maig, “els seus representants, tant autonòmics com municipals, amb tota llibertat i seguretat”.

La responsable de l’organització dels processos electorals ha agraït “el gran treball” dut a terme pels més de 5.000 funcionaris i funcionàries per a la celebració d’aquests comicis, així com la tasca de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i del voluntariat de Protecció Civil i Creu Roja. A més, ha expressat un agraïment especial per a les 18.507 persones que formaran part de les meses electorals que faran possible que els 3.731.984 valencians i valencianes “puguen triar el futur d’aquesta Comunitat en pau, llibertat i diversitat”.

Bravo ha explicat que aquest diumenge s’elegeixen els 99 diputats i diputades de l’XI legislatura de les Corts Valencianes i els 5.746 regidors i regidores dels 542 municipis de les tres províncies. En el cens s’inclouen també les 125.664 persones que resideixen fora de les nostres fronteres, així com els 73.992 ciutadans i ciutadanes estrangers amb dret a vot a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, la consellera ha destacat que, respecte de les eleccions generals de 2019, s’ha produït un increment del cens de 74.818 persones.

Perquè la ciutadania puga exercir el seu dret al vot, aquest diumenge es constituiran 6.169 meses distribuïdes en 2.221 col·legis electorals dels 542 municipis de les circumscripcions d’Alacant, Castelló i València. A més, la Generalitat ha desplegat un dispositiu en 178 consolats perquè els 125.708 valencians i valencianes que viuen a l’estranger puguen votar. També s’han distribuït 96 lots de votació accessible (33 a Alacant, 13 a Castelló i 50 a València) amb material en braille per a persones cegues o amb discapacitat visual.

La Generalitat també ha disposat un servei de trasllat d’electors i electores en 26 ajuntaments que ho han sol·licitat per tindre nuclis de població dispersos als seus termes municipals. A més, en col·laboració amb la Creu Roja, s’ha establit un dispositiu de transport als col·legis electorals per a persones amb mobilitat reduïda o que estiguen ingressades en centres hospitalaris.

Gabriela Bravo ha detallat que la jornada electoral s’iniciarà amb la constitució de les meses als col·legis electorals a les 8.00 hores, i que a partir de les 9.00 s’iniciarà el procés de votació. Els col·legis electorals es tancaran a les 20.00 hores. L’escrutini s’iniciarà amb les eleccions locals i continuarà amb les autonòmiques.

Quant al vot per correu, s’han registrat un total de 84.957 sufragis, 10.831 dels quals corresponen a la província de Castelló; 26.114, a la d’Alacant, i 48.012, a la de València.

En aquests comicis, el procés de recollida de dades es realitzarà majoritàriament mitjançant l’ús de tauletes. Per a aquesta finalitat, s’han repartit un total de 2.357 dispositius que cobriran el 95 % de les meses electorals.

Als municipis on no és possible l’ús d’aquesta tecnologia, la transmissió de les dades es farà via telefònica al Centre de Recollida d’Informació de la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre. La Generalitat també ha habilitat una pàgina web específica (www.resultats2023.gva.es), que estarà operativa en la jornada electoral i on es podran consultar en temps real els resultats autonòmics, per províncies, comarques i municipis.

D’altra banda, s’han posat a la disposició de la ciutadania aplicacions específiques i gratuïtes per a telèfons mòbils, amb la finalitat que es puga fer el seguiment de l’escrutini en temps real.

tracking