ESdiario

La dansa envaeix FRESCA! amb el flamenc de Rafaela Carrasco

‘Gernika’, de Martin Harriague, és una peça que combina la dansa contemporània amb la música i la dansa tradicional basca amb música en directe, i serà el dilluns 24

Festival FRESCA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El Festival FRESCA! de la conselleria de Cultura continua oferint tres espectacles els dies 22, 23 i 24 de juliol. Dos en l’escenari de gran format FRESCA! amb flamenc i dansa i una proposta de circ per a públic familiar a l’espai FRESCORETA!, tot a Casa Mediterrani, que acull el festival fins al 30 de juliol.

Torna el flamenc a FRESCA! el dissabte 22 a les 22 hores de la mà d’una de les companyies més aclamades per crítica i públic. Rafaela Carrasco presenta ‘Nocturna. Arquitectura del insomnio’, un espectacle de dansa que posa en escena nou ‘bailaoras’ amb el cant en directe de Gema Caballero.

‘Nocturna’ planteja l’ensomni contra el malson, el subconscient contra el pensament, la festa contra la calma. Després de l’èxit internacional de ‘Nacida sombra’ (2017) i ‘Ariadna. Al hilo del mito’ (2020), la coreògrafa i directora Rafaela Carrasco i el dramaturg i poeta Álvaro Tato continuen el seu procés de creativitat compartida en aquesta nova proposta junt amb un equip excepcional que porta la música i el ball flamenc a un nou territori d’exploració i cerca.

‘Nocturna. Arquitectura del insomnio’ ha rebut enguany el Premi Crítica al millor espectacle de dansa del XXVII Festival Flamenc de Jerez de la Frontera, i va ser nominada a millor coreografia en els XXVI Premis MAX de les Arts Escèniques 2023.

El dia 24, a la mateixa hora, la dansa contemporània pren el relleu de la mà de ‘Gernika’, de Martin Harriague, de la mà de Bilaka Kolektiboa & Scène Nationale du Sud-Aquitain.

Especialistes en dansa i música tradicional del País Basc, els joves artistes de Bilaka, un col·lectiu amb la col·laboració de Scène Nationale du Sud-Aquitain, conviden els artistes d’escala internacional i d’origen basc Martin Harriague i Stéphane Garin a explorar una pàgina fosca en la història del País Basc i Europa: el bombardeig de Guernica (Gernika en èuscar), i a través d’aquest denunciar la violència de les guerres del nostre temps.

Qui diu Guernica, diu Picasso i el seu manifest epònim, pintat tres mesos després de l’horror. Martin Harriague té la intenció d’oferir diversos senyals a aquest llenç impactant mitjançant el desplegament, incidint en la seua dramatúrgia, de la instantània captada pel pintor. Un altre factor important de l’obra serà la música, interpretada en directe sobre l’escenari per tres músics bascos. Quant a la coreografia, aquesta representa en si mateixa un desafiament apassionant; una fusió entre els llenguatges tradicionals de la dansa basca, estil de què procedeixen els cinc ‘dantzaris’ de Bilaka, i l’escriptura contemporània basada sobre una sòlida formació clàssica que caracteritza l’estil de Martin Harriague.

tracking