| 02 de Mayo de 2024 Director Benjamín López

× Portada España Investigación Opinión Medios Chismógrafo Andalucía Castilla y León Castilla-La Mancha C. Valenciana Economía Deportes Motor Sostenibilidad Estilo esTendencia Salud ESdiario TV Viajar Mundo Suscribirse
Escena d'una pel·lícula romanesa
Escena d'una pel·lícula romanesa

La Filmoteca Valenciana presenta una mostra de cinema romanés

El cicle està organitzat en col·laboració amb l’Institut Cultural Romanés de Madrid i l’Ambaixada de Romania

| Noel Rodilla Edición Valencia

La Filmoteca Valenciana presenta una mostra de cinema romanés, organitzada en col·laboració amb l’Institut Cultural Romanés de Madrid i l’Ambaixada de Romania, conformada per sis llargmetratges de producció recent que es projectaran en sessió única fins al 24 de novembre.

El cicle s’inicia el dimecres 15 de novembre, a les 18.00 hores, amb la projecció de ‘Mikado’ (‘Marocco’, 2021) escrit i dirigit per Emanuel Pârvu. Actor habitual del cinema de Cristian Mungiu, Emanuel Pârvu planteja en el seu segon llargmetratge un drama d’exploració personal sobre la culpa i la responsabilitat que es va presentar en la secció Nous Directors del Festival de Sant Sebastià.

Un dia, la jove Magda regala el seu collaret car a una xiqueta malalta a l’hospital en el qual treballa com a voluntària. El seu pare està segur que mentix una vegada més i quan Magda demostra la seua innocència, ell se sent avergonyit i culpable, però també incapaç d’admetre que es va equivocar.

El divendres 17 de novembre, a les 20.00 hores, es projecta ‘A Higher Law’ (Balaur, 2021), òpera prima d’Octav Chelaru. En el seu primer llargmetratge, Chelaru aborda el concepte del mal i els límits de la llibertat humana alhora que incorpora elements del gènere policíac.

Ecaterina, professora de Religió i esposa del rector del poble, s’involucra amb Iuliu, un estudiant de 16 anys amb un passat turbulent. Ecaterina intenta mantindre a l’adolescent sota control, però perd el seu propi control en este procés.

El dissabte 18 de novembre, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ‘R.M.N’ (2022) escrita i dirigida pel veterà Cristian Mungiu, el cineasta més reconegut internacionalment del cinema romanés contemporani i un dels directors més notables del cinema europeu de les últimes dos dècades.

Estrenada en la Secció Oficial del Festival de Canes i també en el Festival de Toronto, la pel·lícula conta la història de Matthias, un immigrant que torna per Nadal al seu poble natal, una localitat multiètnica de Transsilvània, després d’abandonar el seu treball a Alemanya.

Matthias està preocupat pel seu fill, que ha crescut sense ell, i pel seu pare, que s’havia quedat a soles. També desitja tornar a veure la seua exnóvia. Quan la fàbrica que ella dirigix decidix contractar empleats estrangers, la pau aparent d’esta xicoteta comunitat es veurà pertorbada.

El dimarts 21 de novembre, a les 20.00 hores, es projecta ‘Miracle’ (‘Miracol’, 2021) de Bodgan George Apetri. La tercera pel·lícula d’Apetri és un policíac amb un rerefons dramàtic i reflexions sobre la religió i la societat romanesa actual.

Una jove monja s’escapa del seu convent per a fer-se càrrec d’un assumpte personal urgent, però mai torna. Un detectiu de la policia investiga sobre el seu destí i descobrix pistes i revelacions que no només porten a la veritat.

El dijous 23 de novembre, a les 20.15 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ‘To the North’ (‘Spre Nord’, 2022), escrita i dirigida per Mihail Mincan, una de les pel·lícules més ambicioses mai produïdes a Romania. Basada en uns fets reals ocorreguts en 1996 i ambientada en un vaixell enmig de l’oceà, la pel·lícula va ser presentada en la secció Horitzons de la Mostra de Venècia.

Durant el seu torn en la coberta d’un transatlàntic, un mariner filipí molt religiós descobrix un polissó romanés amagat entre uns contenidors. Si els oficials taiwanesos del vaixell el veuen, el polissó corre el risc de ser llançat per la borda. El mariner decidix amagar-lo, com a mostra de la seua gratitud cap a Déu. Prompte, comença un perillós joc del gat i el ratolí.

El cicle es tanca el divendres 24 de novembre, a les 18.00 hores, amb la projecció de ‘Metronom’ (2022), primer llargmetratge d’Alexandru Belc, guanyador del Premi Retueyos que concedix el Festival de Cine de Gijón a òperes primes.

Ambientada a Bucarest en 1972, la pel·lícula conta la història d’Ana, una jove de 17 anys amb anhels d’amor i llibertat. Una nit, va a una festa amb els seus amics, on decidixen enviar una carta a Metronom, el programa musical que Ràdio Free Europe emet de manera clandestina a Romania, quan apareix la policia secreta de Ceaușescu.